El pla per analitzar el virus a les escoles comença amb retard i menys centres dels anunciats

Els primers resultats de les proves PCR als alumnes i docents arribaran després de Setmana Santa

Ara
2 min
Un professional sanitari fent una PCR a un alumne de Girona en un cribatge massiu al centre.

BarcelonaAmb uns mesos de retard i amb menys centres dels previstos. Així ha arrencat el projecte Escoles Sentinella, que ha d'investigar com evoluciona la pandèmia a les escoles catalanes i afinar més en les mesures sanitàries que s'hi apliquen. Els departaments d'Educació i Salut van anunciar al setembre que es monitoritzarien 50 escoles i instituts durant dos anys, amb diverses tongades de proves PCR a alumnes i docents per fer un seguiment dels casos. Finalment, i segons ha avançat Europa Press, el projecte ha començat fa poques setmanes i inclou 26 centres, que s'han presentat voluntaris.

Segons publica l'agència, els primers resultats arribaran quan s'acabi el segon trimestre, després de Setmana Santa. "No es podrà generalitzar gaire, però podran sorgir coses indicatives que ajudin a redefinir algunes polítiques", ha explicat el coordinador del projecte i director del Centre d'Estudis Epidemiològics sobre les ITS i Sida de Catalunya (CEEISCAT), Jordi Casabona. El projecte, impulsat per Educació i Salut i amb la participació de l'Hospital Germans Trias i Pujol, l'Hospital de la Vall d'Hebron i l'ISGlobal, preveu fer proves PCR cada 15 dies als alumnes més grans de 12 anys i els professors amb automostra.

També s'analitzaran aspectes com la mida de les aules, les hores de ventilació, els fluxos de moviment entre les classes i els passadissos i altres mesures de prevenció, com la humitat ambiental i les conductes dels alumnes en relació amb el covid-19. Casabona ha dit que el més probable seria concloure que fa falta augmentar la ventilació, una mesura que segons ha dit el director general de Centres Públics, Josep Gonzàlez-Cambray, "ha arribat per quedar-se". Segons Cambray, les primeres fases del projecte han tingut "molt bona reacció" dels centres. Un 50% de les famílies han donat el seu consentiment per participar en el pla.

stats