Societat 28/08/2017

Espanya acollirà una cimera sobre cooperació antiterrorista

Madrid celebrarà també una segona trobada de líders europeus per abordar la immigració il·legal

Ara
2 min
Mariano Rajoy intervenint a la trobada de líders europeus a París sobre immigració il·legal

BarcelonaEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha avançat aquest dilluns que es celebrarà a Espanya una reunió dels ministres d'Interior de l'anomenat G-6, format per Espanya, França, Alemanya, Itàlia, Polònia i el Regne Unit, per parlar de com millorar la cooperació en matèria de lluita contra el terrorisme. "D'aquí a pocs dies reunirem a Espanya el grup que es coneix com a G-6 (...) i plantejaré una qüestió que havia comentat amb el president Macron al juliol: una reunió dels caps d'intel·ligència i de lluita antiterrorista dels països europeus que estem en una situació similar", ha anunciat Rajoy en una roda de premsa després de participar en l'Elisi en una reunió entre els líders de França, Alemanya, Itàlia, Níger, Txad i Líbia, i l'Alta Representant de Política Exterior de la UE, Federica Mogherini.

El president del govern espanyol ha remarcat durant la seva intervenció que el terrorisme és "una cosa global", així com que els atemptats de Barcelona i Cambrils reafirmen que la lluita contra el mateix ha de donar-se "entre tots" i "en tots els països del món".

En la seva opinió, són cinc les idees fonamentals per combatre el terrorisme internacional: la col·laboració entre forces i cossos de seguretat de tots els països, la cooperació internacional entre països, com la que Espanya manté amb el Marroc i França, la lluita contra la radicalització, i no únicament a través d'Internet, tallar les fonts de finançament del terrorisme i el reconeixement de les víctimes.

Pel que fa a aquest últim punt, Rajoy ha defensat la introducció d'una Carta Europea de Drets de les Víctimes. "Crec que l'elaboració d'un estatut internacional de les víctimes del terrorisme emet un missatge de fort compromís amb els principis de memòria, de dignitat i de justícia", ha emfatitzat.

Cimera contra la immigració il·legal a Madrid

El president del govern espanyol també ha anunciat que Madrid acollirà a la tardor una cimera de líders europeus i africans centrada en el desmantellament de les xarxes de traficants d'éssers humans, sovint relacionades amb grups terroristes, i en la posada en marxa de mesures que afavoreixen el desenvolupament econòmic de l'Àfrica.

"Abans de la cimera de la Unió Europea-Unió Africana que tindrà lloc a Costa d'Ivori a finals de novembre celebrarem a Madrid, calculo que a finals d'octubre o principis de novembre, una altra reunió com aquesta que estem celebrant a París per veure què decisions hem pres i sobretot per veure com s'han implementat ", ha expressat.

La cimera de Madrid tindrà un format similar a la trobada d'aquest dilluns a París i servirà de preparació de la cimera entre la UE i Àfrica que acollirà al novembre Costa d'Ivori.

stats