Societat 21/11/2014

Els bisbes espanyols demanen perdó per l'escàndol de pederàstia de Granada

El portaveu de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) apunta que van conèixer la denúncia per abusos sexuals a Granada per la premsa. Els bisbes defensen l'actuació de l'arquebisbe de la ciutat andalusa

Efe
2 min
El secretari general i portaveu de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), José María Gil Tamayo.

MadridEl portaveu dels bisbes espanyols, José María Gil Tamayo, ha explicat aquest divendres que la Conferència Episcopal (CEE) va tenir coneixement del suposat cas d'abusos sexuals a un menor a Granada a través dels mitjans de comunicació. Els bisbes espanyols han demanat perdó "a les possibles víctimes "i han expressat la seva repulsa davant d'aquests fets.

En roda de premsa posterior a la reunió de l'Assemblea Plenària, el portaveu de la CEE ha expressat el dolor, la pena i la repulsa de l'Església espanyola davant els "suposats delictes" denunciats. Ha explicat que ell es va assabentar de la denúncia per suposats abusos sexuals a un menor a l'Arxidiòcesi de Granada diumenge passat, a través de la premsa. Posteriorment, durant la reunió de l'Assemblea Plenària de la CEE, l'arquebisbe de Granada, Francisco Javier Martínez, va relatar a la resta dels bisbes el mateix que havia traslladat als mitjans de comunicació.

El portaveu de la CEE ha demanat "tolerància zero" contra aquest tipus de delictes que li produeixen "vergonya", tant per les persones implicades directament en els abusos, com pels qui en van tenir coneixement. "Això no admet mitjanies, les responsabilitats no són negociables en un delicte", ha dit.

A preguntes sobre la possibilitat que aquests delictes hagin estat comesos per un grup organitzat, Gil Tamayo ha afirmat que, si fos així, aquestes accions no passen de la nit al dia. "Si és un grup de sacerdots que és perniciós, es diluciden les responsabilitats i s'extirpa", ha apuntat.

Sobre una possible intervenció del Papa per depurar responsabilitats, Gil Tamayo ha assegurat que l'arquebisbe de Granada "no ha dit res en aquest sentit". "No tinc cap altre coneixement que el que ha aparegut publicat", ha subratllat i ha afegit que tampoc té constància que el pontífex s'hagi posat en contacte amb monsenyor Martínez per fer "una crida a l'ordre". "Ho hagués manifestat a la resta dels bisbes", ha dit.

En aquest sentit, ha defensat l'actuació de l'arquebisbe de Granada, que "gaudeix de tot l'afecte i credibilitat dels seus companys" i que ha apartat cautelarment de les seves funcions els tres sacerdots implicats directament en els fets seguint la doctrina de l'Església.

"Les víctimes són el primer", ha subratllat Gil Tamayo després de demanar "exemplaritat" a l'Església perquè aquest tipus de comportaments siguin eradicats. Ha subratllat que en el cas d'Espanya, els casos de pederàstia dins l'Església no són "una xacra" com en altres països i ha recordat que s'han agreujat les penes contra aquests delictes. El procés -ha indicat- es troba ara sota secret judicial i també canònic, i ha explicat que la CEE té en aquest cas un paper "secundari", ja que la competència és de la Santa Seu i la diòcesi de Granada. Ha demanat respecte als temps judicials i que no es faci un judici paral·lel.

Gil Tamayo s'ha referit a les "víctimes" d'aquest fet -encara que fins ara només una persona ha presentat denúncia per abusos sexuals- i els ha expressat la seva proximitat i solidaritat. En aquest sentit, ha assegurat que desconeix el nombre d'afectats per aquest suposat cas.

stats