Societat 17/11/2014

L'arquebisbat de Granada expulsa una dotzena de mossens i laics que van abusar d'un menor

La víctima va informar el Vaticà del cas quan ja era major d'edat i va rebre una trucada del papa Francesc demanant-li disculpes

Europa Press
2 min

GranadaL'Arquebisbat de Granada ha informat aquest dilluns que ha retirat de l'exercici a diversos sacerdots acusats d'haver abusat sexualment d'una persona quan era menor d'edat. La víctima havia informat dels fets al Vaticà. Segons ha avançat aquest dilluns el portal Religión Digital, després d'informar a la Santa Seu, l'afectat va rebre una trucada telefònica del papa Francesc mostrant-la seva solidaritat. Posteriorment, va formalitzar una denúncia davant la Fiscalia Superior d'Andalusia, que va ordenar a la Fiscalia Provincial de Granada interposar una denúncia contra tots els afectats, almenys una dotzena, entre sacerdots i laics, que van dur a terme els presumptes abusos a diferents residències de la província de Granada, segons aquesta publicació, que assenyala a més que el cas es troba sota secret de sumari al jutjat d'instrucció 4 de Granada.

La Diòcesi granadina informa en un comunicat que "des del moment en què es va tenir notícia fefaent de l'acusació presentada davant la Santa Seu per un jove de Granada, d'haver patit abusos sexuals per part d'un grup de sacerdots", l'Arquebisbat "ha seguit escrupolosament el procediment previst per a aquests casos per la disciplina canònica".

D'acord amb aquesta praxi, "s'han seguit els tràmits establerts en la mateixa per verificar si l'esmentada acusació tenia versemblança". "Tot just duta a terme aquesta investigació preliminar, que no té encara caràcter judicial, aquest arquebisbat va imposar les mesures cautelars als sacerdots directament acusats dels abusos, retirant de l'exercici del ministeri sacerdotal", indica la Diòcesi.

La víctima ja és major d'edat

Igualment, segons afirma, va remetre les conclusions de la investigació a la Santa Seu, i, a la vegada, i atès que el denunciant és en l'actualitat major d'edat, i que per tant només ell tenia capacitat per a formular denúncia judicial, "una vegada es va saber que aquesta havia estat interposada, l'Arquebisbat es va posar a disposició de l'autoritat judicial per col·laborar en el que fos necessari, el que ha vingut fent fins ara".

"L'Arquebisbat, igual que la multitud de fidels cristians, és conscient que la immensa majoria dels sacerdots viu exemplarment l'exercici del seu ministeri, i donen un preciós testimoni, de vegades heroic, de lliurament a Déu i als germans. En cos sencer de l'Església li fereixen i li fan mal immensament que es puguin produir escàndols d'aquesta naturalesa, la certesa i l'abast haurà de determinar finalment l'autoritat judicial en la investigació oberta", manté.

Per tant, conclou que en el tractament d'aquest cas, la Diòcesi ha seguit estrictament els principis de la disciplina de l'Església, que són els següents: "Tolerància zero amb els abusos i amb els que els cometen"; "ajuda a les presumptes víctimes i, un cop provats els fets, a les víctimes si n'hi ha"; i "cooperació amb les autoritats en l'establiment de la veritat i la justícia, de manera que aquestes conductes aberrants, que l'Església rebutja i condemna, puguin evitar-se i eradicar".

stats