Societat 26/03/2013

Quintana, satisfeta perquè “estem més a prop de la veritat”

El director de la policia manté que els mossos imputats no van disparar pilotes de goma

Efe
3 min

BarcelonaEsther Quintana, la dona que va perdre un ull durant la vaga general del 14N, s'ha mostrat aquest dimarts molt contenta amb la decisió del jutge d'imputar dos mossos antiavalots perquè considera que marca un "abans i un després" en el cas. Quintana està convençuda que cada vegada s'està "més prop de la veritat", segons la seva advocada. D'altra banda, el director de la policia, Manel Prat, ha insistit que els Mossos d'Esquadra no van disparar pilotes de goma el 14N, perquè ell no ho va autoritzar i perquè els dos agents imputats per lesionar suposadament Esther Quintana li asseguren que no el van desobeir i no van disparar.

En declaracions a Efe, l'advocada de Quintana, Laia Serra, ha destacat que la seva clienta està molt satisfeta amb la decisió del jutge, sobretot perquè entén que la interlocutòria d'imputació està "molt bé fonamentada" i dóna credibilitat a la seva versió sobre com va rebre l'impacte d'una pilota de goma.

Serra ha destacat que la imputació dels dos agents deixa en una situació "francament feble" el departament d'Interior de la Generalitat, ja que mentre que la versió de Quintana està avalada per testimonis, per imatges de vídeo i per un informe forense que veu compatibles les seves lesions amb una pilota de goma, la tesi de la conselleria, que insisteix que no es van disparar pilotes de goma, només la defensen els agents dels Mossos d'Esquadra.

El titular del jutjat d'instrucció número 11 de Barcelona, Francisco González Maillo, ha citat com a imputat el sotsinspector en cap i l'escopeter de la unitat d'antiavalots que va actuar més a prop de Quintana el 14N, ja que entén que les lesions oculars que va patir la dona són compatibles amb l'ús de pilotes de goma.

Manel Prat manté que els mossos imputats no van disparar pilotes de goma

Per la seva banda el director de la policia ha mantingut la seva tesi que els Mossos no van disparar pilotes de goma, després que el jutge que investiga el cas ha imputat avui el subinspector cap i l'escopeter de la unitat que va actuar a prop d'Esther Quintana, la dona que va perdre un ull durant la vaga general del 14N, en entendre que les lesions oculars que va patir són compatibles amb les pilotes de goma.

Prat ha assegurat que aquest mateix dimarts ha parlat amb els dos mossos imputats, als quals ha vist "forts i molt convençuts del que van fer", ja que, segons ha remarcat, li han insistit que no van disparar cap pilota de goma. "Aquella nit jo no vaig donar l'ordre (preceptiva per poder disparar pilotes de goma), no ho vaig autoritzar", ha assenyalat Prat, que ha destacat que el propi jutge disposa de les transcripcions de la sala de comandament en les quals no apareix en cap moment autoritzant l'ús d'aquest material de dispersió.

Prat ha apuntat a més que, una vegada que els dos agents han estat imputats, podran explicar davant del jutge les ordres que tenien, el procediment que van seguir i aclarir davant el magistrat que "en cap cas" no van disparar pilotes de goma, com avalen també els responsables de la unitat antiavalots. Els dos agents imputats continuen treballant al cos dels Mossos d'Esquadra "amb total professionalitat", segons Prat, que ha apuntat que per ara no existeix "cap prova" gràfica que demostri que es van disparar pilotes de goma a prop de Quintana, per la qual cosa entén que el jutge ha basat la seva decisió en un informe forense que subratlla que la lesió soferta per la dona és compatible amb l'impacte d'una pilota de goma. "Això és l'únic que té un cert pes, però haurà de ser el jutge qui ho determini", ha afegit Prat, que ha aclarit que quan va dir que dimitiria si es demostrava que es van disparar pilotes de goma es referia a que deixaria el càrrec si es corroborava de forma "fefaent" amb imatges que hi havia una pilota.

Per aquest motiu, ha insinuat que no dimitirà si el jutge acaba determinat que la responsabilitat de les lesions sofertes per Quintana és d'una pilota de goma basant-se únicament en els indicis d'un informe forense que se sustenta en "conjectures", sense que hagi aparegut cap imatge concloent.

stats