Societat 14/02/2018

Parlar per trencar amb els tabús dels trastorns mentals

Vuit de cada deu persones que en pateixen asseguren que s'han sentit discriminades

Paula Paño
2 min
La major part de les malalties mentals tenen el seu inici entre els 12 i els 23 anys, però els adolescents no consulten.

BarcelonaEls trastorns mentals arrosseguen un estigma que els condiciona diferents facetes de la seva vida quotidiana (a la família, la feina o l'entorn social). Per combatre aquesta situació, la campanya 'Parla obertament' ha creat una instal·lació que recorrerà alguns pobles de Catalunya per visualitzar i normalitzar el tractament dels trastorns mentals. Segons les dades d'un estudi del 2016 fet conjuntament entre l'associació i la Universitat de Barcelona, el 80% de les persones amb trastorns mentals han patit discriminació i un 55% l'experimenten de manera habitual al llarg del temps.

Des de l'associació Obertament -impulsors de la campanya- subratllen que les dades són preocupants: "La discriminació és una realitat. Volem apropar als territoris una proposta que ofereix dades i conscienciació. Volem portar el missatge a la gent i que es trenqui el tabú de les malalties mentals", ha afirmat el president de l'entitat, Edgar Vinyals.

La instal·lació, que farà gira per Catalunya -Barcelona, Gavà, Girona, Mataró, Tàrrega, Cervera i Berga-, consta de diferents panells informatius i un joc de cilindres amb els quals es proposa un repte: encertar el percentatge de persones afectades per algun trastorn mental que es declaren víctimes d'alguna discriminació. La proposta és divulgativa i proposa activitats per desestigmatitzar aquestes malalties.

Conseqüències globals

Les persones que pateixen trastorns mentals troben dificultats en l'àmbit de la feina, la família i les relacions socials. Segons l'estudi, tenen més traves per trobar feina -la seva taxa d'atur és de més del 60%- i entre les que sí que treballen, més d'un 40% asseguren que han patit burles, insults o menyspreu al lloc de treball.

Als afectats, els costa parlar del seu trastorn amb familiars i amics per por de no ser acceptats i sovint es reclouen socialment. Segons l'estudi, més d'un 50% manifesten haver sigut tractats injustament per familiars o amics. Marc Labeaga pateix un trastorn d'ansietat des de fa temps, però fins fa un any no va dir res als seus amics: "Si tens mal a l'esquena no dubtaràs a dir-ho al teu amic; en canvi, si el mal que tens és mental no en parles. Aquest és el problema".

La campanya amb el lema "Si no saps de què parlar, parla" vol ajudar l'entorn de la persona i així trencar amb aquest tabú. Per aconseguir-ho ha creat una pàgina web interactiva que ajuda l'entorn del malalt a abordar la situació amb naturalitat.

La instal·lació de la campanya estarà a Barcelona el dies 16 i 17 de febrer.

stats