Societat 28/05/2021

Un estudi recomana restringir l'ús de paracetamol en embarassades només en casos molt justificats

Els autors de l'estudi d'IsGlobal asseguren que es podria relacionar amb més probabilitat de TDAH i autisme però que l'increment és petit i multifactorial

3 min
Una dona embarassada durant l'últim trimestre de gestació

BarcelonaUn estudi amb més de 70.000 infants de sis països europeus ha trobat una possible relació entre els símptomes de trastorn per dèficit d'atenció i hiperactivitat (TDAH) i trastorns de l'espectre autista (TEA) i el paracetamol que van prendre les seves mares durant l'embaràs. En total es van analitzar les dades de 73.881 infants dels quals es disposava d'informació sobre l'exposició prenatal i postnatal al paracetamol. Depenent de la cohort, entre el 14% i el 56% de les mares d'aquests infants van informar que havien pres paracetamol mentre estaven embarassades. Els resultats revelen que els nens i les nenes que havien sigut exposats al paracetamol en el ventre matern mostraven una probabilitat més alta de desenvolupar posteriorment símptomes de TDAH i de TEA. Concretament, un 21% més de probabilitats en el cas del TDAH i un 19% en el cas de TEA. L'estudi ha sigut liderat per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per la Fundació La Caixa. L’estudi, que és observacional, no indica causalitat sinó que parla de probabilitats i estableix una associació, com ja havien apuntat estudis anteriors. Es desconeix el mecanisme pel qual el medicament podria augmentar la probabilitat de tenir alteracions del neurodesenvolupament.

Si bé els resultats són cridaners, els autors de l'estudi, que ha sigut publicat al European Journal of Epidemiology, recorden que aquest increment de risc "és petit" i que tant els trastorns de l'espectre autista com el trastorn per dèficit d'atenció i hiperactivitat tenen causes multifactorials. "En cap cas l'exposició al paracetamol farà que el teu fill tingui un d'aquests trastorns perquè la causa és multifactorial. El que pensem és que podria ser un factor de risc i que podria contribuir a augmentar el risc si hi ha altres factors que també estan actuant", sosté Sílvia Alemany, investigadora d'ISGlobal i primera autora de l'estudi. Alemany considera que els resultats d'aquest estudi –que van en la línia d'altres estudis anteriors– no han de preocupar les famílies. "S'ha de continuar prenent paracetamol si és necessari i potser el que s'ha de revisar és el seu ús, perquè és una medicació sense recepta i no sabem quines pautes de medicació s'estan seguint. Si hi ha una indicació per prendre'l és completament segur, el que s'ha de seguir són les pautes d'administració, com amb qualsevol altre fàrmac", explica aquesta investigadora. "Tenint en compte totes les evidències sobre l'ús del paracetamol i el desenvolupament neurològic, estem d'acord amb les recomanacions que indiquen que, si bé el paracetamol no s'ha de suprimir en dones embarassades ni en la infància, sí que s'ha de fer servir només quan calgui", afegeix Jordi Sunyer, investigador d'ISGlobal i últim autor de l'estudi.

Estudis previs

No s'han observat diferències entre nens i nenes ni tampoc s'ha observat una associació entre l'exposició al paracetamol durant la infantesa i els símptomes de TEA. Ja s'havien fet estudis previs que relacionaven l'exposició prenatal a aquest fàrmac amb símptomes de trastorns del neurodesenvolupament, però són estudis que havien sigut criticats per la seva heterogeneïtat. En el cas de l'estudi de l'ISGlobal, s'ha fet un esforç per "harmonitzar" tant la definició dels símptomes de TDAH i TEA com què significa estar exposat al paracetamol. S'han analitzat de manera conjunta cohorts del Regne Unit, Dinamarca, els Països Baixos, Itàlia, Grècia i Espanya. "Hem reduït l'heterogeneïtat de criteris d'estudis previs", diu Sílvia Alemany, que reconeix, però, que la definició d'exposició al paracetamol –que es refereix al consum de qualsevol dosi en qualsevol moment de l'embaràs i amb qualsevol freqüència– és "inespecífic". "Altres estudis, però, han vist que, a més dosi, més probabilitat de desenvolupar símptomes o presentar alteracions del neurodesenvolupament, però sempre parlem d'efectes petits", insisteix Alemany.

Es calcula que entre el 46% i el 56% de les dones embarassades dels països desenvolupats prenen paracetamol en algun moment de la gestació i està considerat l'analgèsic més segur en l'embaràs i la infantesa.

stats