Societat 29/10/2020

Els estudiants de batxillerat i FP faran més classes virtuals a partir de dilluns i durant tot el trimestre

El departament deixa en mans de cada centre l'aplicació de la consigna "treballar per reduir la presencialitat"

Laia Vicens
3 min
Pla general d'un professor de l'IES Joanot Martorell parlant amb diversos alumnes de segon de batxillerat en una aula del centre, en una imatge d'arxiu

BarcelonaLes classes virtuals al batxillerat i la formació professional començaran dilluns i no demà divendres per "no interrompre l'activitat ordinària" amb tan poc marge de temps, i no duraran només 15 dies, sinó que s'allargaran tot el primer trimestre. El departament d'Educació ha anunciat que, per no haver de canviar els plans de nou d'aquí dues setmanes i afegir més complicacions a la logística dels centres, s'allargarà l'ensenyament online com a mínim fins a finals de desembre. En total, uns 225.000 estudiants catalans de batxillerat, FP i els ensenyaments de caràcter especial es veuran afectats per aquesta "reducció de la presencialitat" a les aules.

Segons ha dit el conseller del ram, Josep Bargalló, l'ensenyament telemàtic a l'etapa postobligatòria "no és nou", perquè el 10% dels centres de batxillerat i el 20% dels d'FP ja estaven combinant les classes online amb les classes presencials. Ara, ha dit la conselleria, cal "augmentar la no presencialitat" a les aules, seguint el que ja havien recollit molts plans d'obertura a l'inici de curs. "Aquesta necessitat de reduir la presencialitat l'hem de preveure, per lògica i pel bé dels centres, fins a final de trimestre", ha dit Bargalló a través d'un comunicat.

A la roda de premsa del Govern, al migdia, la portaveu de l'executiu, Meritxell Budó, havia estat molt més restrictiva a l'hora d'informar de les mesures a l'ensenyament postobligatori, atès que ha dit que només es podrien fer presencialment els exàmens o les pràctiques. En canvi, el text difós pel departament parla de "treballar per reduir la presencialitat en el marc dels plans d'organització propis" dels centres, i es remet a una "instrucció específica referent a aspectes concrets com l'avaluació o les pràctiques" que sortirà al llarg de la setmana que ve.

El comunicat d'Educació deixa alguns dubtes en l'aire. Què passa amb les pràctiques a les empreses que fan els estudiants de cicles formatius? Es repartiran els ordinadors promesos a tots els estudiants de segon cicle d'ESO i, sobretot, batxillerat i formació professional, ara que hauran de fer més classes online? Tampoc queda clar, per exemple, si els instituts que ja feien torns per anar a classe per no tenir tants alumnes a l'aula poden seguir amb aquesta docència híbrida o han de passar a fer-la 100% online. O si els que ara feien totes les classes presencials han de passar a una docència mig telemàtica i mig presencial o bé han de fer-la del tot virtual, un escenari previst només en un confinament total. Tot plegat evidencia que, de nou, els detalls i la concreció de les mesures queden en mans dels centres.

Sense canvis a infantil, primària i ESO

En canvi, els plans de les etapes d'infantil, primària i ESO no pateixen cap modificació i continuen amb la "plena presencialitat de l'alumnat", ha explicat la conselleria, perquè la prioritat és "mantenir i preservar el dret a l'educació" dels alumnes. "És un bé a preservar, el manteniment de l’ensenyament obligatori presencial", ha insistit Bargalló.

Els alumnes, però, sí que notaran canvis en el seu dia a dia, perquè se suspenen les activitats extraescolars que es fan fora dels centres. En canvi, es podran seguir fent les extraescolars que es fan dins dels centres i que mantenen els grups estables, així com les que es fan fora de l'escola i s'encaminen a l'obtenció d'un títol d'idiomes o música, per exemple, perquè tindran un tractament "idèntic al d'un centre escolar".

En el comunicat del departament d'Educació també s'afegeix que la mobilitat de l’alumnat i el professorat, davant dels confinaments perimetrals, "està garantida amb la declaració responsable", així que si hi ha professors que han de desplaçar-se de casa seva al centre i a la inversa fora del seu municipi, comarca o comunitat autònoma ho podran fer, i els alumnes també, tant si es traslladen amb transport púbic com amb la família.

stats