17-A: DOS ANYS DESPRÉS DE LA TRAGÈDIA
Societat 12/08/2019

Europa admet mancances i imposa noves restriccions

Un nou reglament reforça el control sobre les substàncies químiques

M.r.
1 min
Alguns dels membres de la cèl·lula de Ripoll es van fotografiar mentre fabricaven els explosius.

BarcelonaEl passat 20 de juny, el Parlament Europeu va aprovar modificar el reglament de precursors de materials explosius del 2013, la normativa que havien de complir tots els països i que impedia vendre alguns dels materials utilitzats per a la fabricació de bombes casolanes -com les que volien utilitzar els terroristes del 17-A en el seu pla original- en determinats volums i concentracions excepte en el cas que es disposi d’una autorització específica per al seu ús.

El nou text legal encara s’ha de publicar de manera oficial i, per tant, no està vigent, però amplia la llista de substàncies químiques prohibides, reforça el control sobre la concessió d’autoritzacions, intensifica les inspeccions i millora els sistemes d’intercanvi d’informació entre les autoritats responsables, entre d’altres aspectes.

Ambigüitats

El nou reglament va precedit d’un informe que explica les mancances detectades per justificar les modificacions. Segons la mateixa Comissió Europea, l’actual reglament “no és prou clar” en algunes de les obligacions dels estats membres, com ara la transmissió d’informació, que s’intentaran “corregir”. El document també admet que “les restriccions i controls existents han resultat insuficients per impedir la fabricació il·lícita d’explosius casolans”, entre d’altres coses perquè “el requisit de registrar les transaccions no dissuadeix els delinqüents a l’hora d’adquirir precursors d’explosius ni els ho impedeix”.

A més, el document assenyala que les diferències en l’aplicació de la normativa entre els diferents estats membres també possibilita que els delinqüents puguin “adquirir els explosius en els estats membres que tenen unes restriccions més laxes”. Un cop la nova normativa es publiqui, serà d’obligat compliment en tots els estats membres.

stats