Barcelona
Societat 31/07/2021

Les excavadores mosseguen l'Illa de les Bugaderes d'Horta

Ja s'han enderrocat dues de les cases rústiques que no estaven protegides

3 min
L'illa de les bugaderes encara amb dues casetes, a la dreta de la imatge, que ja s'han demolit

BarcelonaÉs un d'aquells racons on Barcelona i els seus barris mantenen encara viu el passat rústic. Un lloc singular que s'allunya del model de blocs de pisos i places dures que tant abunda a la ciutat. La coneguda com a Illa de les Bugaderes del barri d'Horta conserva la memòria de les dones que es dedicaven a netejar la roba, sobretot de les famílies riques de Barcelona, i que van ser decisives per explicar un important creixement de població del nucli d'Horta a mitjans del XIX i unes construccions típiques, amb cases baixes i, al davant, els safareigs, el pou i els horts. Una part d'aquest àmbit, una fila de casetes del carrer d'Aiguafreda, està protegida des que es va incloure en el catàleg de Patrimoni l'any 1989. Això les va amnistiar de la demolició que preveia el planejament urbanístic del 1976, que hi dibuixava blocs de pisos aïllats i espai enjardinat. El problema és que la protecció només afecta un tram d'aquest passatge i no el conjunt de l'illa, que és el que la plataforma Salvem l'Illa de les Bugaderes –formada per 23 entitats del barri– reivindica que s'hauria de fer per salvar no només racons sense context, sinó un conjunt que expliqui part de la història de la ciutat i en mantingui el paisatge.

Aquests dies les excavadores ja han tirat a terra dues de les casetes de la zona, que no formen part de la zona protegida, sinó que toquen a la Baixada de Can Mateu, entre els carrers Granollers i Llobregós. La modificació del PGM que es va aprovar el 2010 per al barri del Carmel afectava també algunes zones de l'entorn com aquesta part d'Horta, on es van mantenir els enderrocs previstos amb l'excepció de les casetes protegides i la masia de Ca l'Eudald, que es manté com a equipament tot i que no es cataloga. I ara ha començat el projecte d'iniciativa privada per aixecar tres blocs de pisos en una banda de la Baixada de Can Mateu i guanyar zona d'ús comunitari a l'altra banda. "Tot el que és rural es veu com un empobriment, i ara, en lloc de les casetes i els seus horts, que podrien ser utilitzats per les escoles de la zona, hi haurà blocs i una plaça que podria ser igual a qualsevol altra zona de la ciutat", denuncia Dolors Canudas, del grup d'estudis històrics de la zona El Pou.

La part protegida del passatge d'Aiguafreda.

Després de la mobilització veïnal, l'Ajuntament va accedir a mantenir dreta una de les tres casetes que havien d'anar a terra, la que queda més al marge del nou espai a urbanitzar, però va descartar ampliar la catalogació de l'espai. Per aquest motiu, la plataforma va demanar la dimissió del cap de Patrimoni del consistori, Marc Aureli Santos.

La regidora del districte, Rosa Alarcón, assegura que no es pot parlar en cap cas de destrucció de l'Illa de les Bugaderes, perquè es manté intacta la part protegida –el tram emblemàtic del passatge d'Aiguafreda, que des de fa uns mesos es protegeix amb tanques de la gran afluència de visitants– i assegura que el consistori ha sigut sensible a les peticions veïnals amb la modificació final del projecte salvant una de les cases que també havia d'anar a terra i que ara es catalogarà com a edifici d'interès patrimonial. Defensa, també, i que els canvis urbanístics seran un guany per als veïns de la zona amb el nou espai d'estada i la millora de la Baixada de Can Mateu i que s'han preservat totes les construccions amb interès patrimonial.

Simulació dels nous blocs d'habitatge i la zona d'estada.

Des de la plataforma també recelen dels preus que tindran els pisos dels nous blocs, tenint en compte que el promotor, el grup Vertix, haurà d'haver comprat les antigues cases, assumit el cost de la urbanització del nou espai i la reserva per a habitatge assequible. Els tres blocs tindran alçades diferents per ajustar-se al terreny i comprendran fins a 48 habitatges. Historiadors com Josep Cruanyes ja han aixecat la veu per avisar que s'està destruint la "memòria històrica de les dones treballadores".

stats