Societat 11/04/2019

La vacuna de la meningitis es reforçarà per cobrir els tipus més agressius

Els experts de la Vall d'Hebron asseguren que el canvi serà gradual i s'ampliarà a adolescents fins als 18 anys

Clara López
2 min
Vacunes i nous antibiòtics per lluitar contra les infeccions

BarcelonaL’increment dels casos del meningococ del tipus W i Y, les dues variants més agressives del bacteri responsable de la meningitis, ha dut a introduir canvis en l’actual calendari de vacunació a Catalunya. La nova pauta, que es desplegarà a partir de l’any que ve de manera progressiva, se centra en substituir la vacuna del meningococ C en adolescents de 12 anys per una de tetravalent que cobreixi quatre tipus: A, Y, C i W, segons va explicar ahir la cap de medicina preventiva i epidemiologia de l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona, Magda Campins. “Les variants tradicionals han reduït molt la seva incidència i cal fer un canvi d’estratègia per cobrir els nous tipus”, va insistir. La nova vacunació, plantejada pel ministeri de Sanitat fa poc menys d’un mes, s’ampliaria fins als 18 anys per mantenir els adolescents, que són els principals transmissors del bacteri, com a grup diana del tractament.

Els tipus de meningococ més freqüents a Espanya els últims anys eren el B i el C, que presenten una mortalitat d’aproximadament un 5%. Actualment els infants es vacunen de forma sistemàtica contra el tipus C de la meningitis, i la infecció d’aquest serogrup està “ben controlada”, va valorar Campins. La temporada 2018-2019 es van registrar 16 infeccions a l’estat espanyol degudes al tipus C, mentre que en l’anterior se n’havien produït 22. Del tipus B es van detectar 66 casos a l’Estat, per sota dels 80 d’un any abans.

El meningococ és un bacteri que es troba a la gola d’algunes persones que no presenten cap símptoma, però pot transmetre’s a una persona sana i fer-la emmalaltir. Així, amb la vacunació, no només es protegeixen els joves que es vacunen, sinó que també s’amplia la protecció a la resta de grups d’edat.

Algunes comunitats autònomes ja han començat a dur a terme aquesta modificació del calendari de vacunes, i d’altres encara estan en procés de debat. Segons va explicar Campins, en una roda de premsa del curs d’actualització de vacunes de la Vall d’Hebron, la nova pauta s’ha d’implantar a tot el territori català l’any vinent.

Alerta pel risc de no vacunar

Arran dels últims brots de xarampió entre infants no vacunats als Estats Units i Europa, els experts també van aprofitar ahir per alertar sobre el riscos que comporta rebutjar la vacunació. Tot i que a Catalunya la xifra de pares que opten per no vacunar els seus fills és molt reduïda i se situa entre l’1 i el 3%, el vicepresident de l’Associació Espanyola de Vacunologia, Fernando Moraga-Llop, va remarcar la tasca educativa i divulgativa dels treballadors sanitaris: “Cal parlar dels beneficis de les vacunes i intervenir en la difusió d’informacions falses quan poden afectar greument la salut pública”.

Un dels debats en marxa entre els experts és la necessitat o no d’incloure els nois en la vacunació del virus del papil·loma humà (VPH), que ja s’administra a les noies i que és la principal causa del càncer de coll uterí, però també d’altres, com el d’anus, penis o orofaringe. Quan les noies estan vacunades es talla la transmissió si mantenen relacions sexuals, però aquesta immunitat no existeix en el cas dels nois que tenen sexe amb altres nois, assenyalen els experts, que treballen en diferents escenaris possibles -la vacunació de tots els nois o només d’alguns- de cara al futur.

stats