Com expliquem la tragèdia de París als més petits de casa?

Els experts discrepen sobre fins a quin punt explicar la realitat és o no positiu per als nens

A l’ Anna Claret, psicòloga infantil a l’Institut Universitari Dexeus, un nen de 9 anys li va dir ahir, espantat, que no podia entendre per què algú havia decidit matar desenes de desconeguts a París. “Explicar-li a un nen que hi ha persones que en volen matar d’altres indiscriminadament és molt difícil, i als més petits els fa sentir insegurs”, diu la psicòloga. Per això creu que cal tenir en compte l’edat abans d’explicar segons què, i que cal intentar donar sempre un missatge tranquil·litzador, sobretot abans dels 10 anys.

"En especial abans dels 10 anys cal donar als nens un missatge tranquil·litzador"

Anna Claret Psicòloga infantil

“Si a casa pregunten si pot passar el mateix a Catalunya, el millor és contestar: «Podria passar, però és poc probable. No té per què passar»”. Segons la psicòloga, una cosa és parlar de la mort i una altra parlar de terrorisme. “Hauríem de tenir més cultura de la mort, és veritat: els nens han de saber que tots morirem un dia, però... ¿què li aporta a un nen de cinc anys saber que pot venir un sonat i posar una bomba en un estadi? Només el farà sentir-se insegur”, assegura Claret.

"No hem d'amagar als nens que al món hi ha gent dolenta que fa mal"

Gregorio Luri Pedagog

No amagar la veritat als nens

El  pedagog Gregorio Luri, per la seva banda, creu que no s’ha d’amagar als nens que al món “hi ha gent dolenta que fa mal i que això forma part de la realitat”. “No té sentit transmetre’ls el sentit del perill (cosa que fem quan no els deixem sortir sols al carrer, per exemple) i amagar-los la veritat quan passa alguna cosa perillosa”, reflexiona. “La vida té un component tràgic i dramàtic, i intentar amagar-lo és no entendre la dimensió autèntica de la vida. La vida és fràgil, i per això podem disfrutar de les coses efímeres. No és honest amagar la fragilitat de la vida”, conclou Luri.

"El terrorisme és una cosa que fins i tot a molts adults ens costa d’entendre"

Anna Claret Psicòloga infantil

Claret està d’acord que cal preparar els nens per a la realitat de la vida, tot i que recalca la importància de l’edat. “No podem treure les rodetes a la bici als 3 anys, ho hem de fer per fases”, il·lustra. “El terrorisme és una cosa que fins i tot a molts adults ens costa d’entendre, imagina’t als nens. No sóc partidària de dir una mentida, però depèn què, segons l’edat és millor suavitzar-ho”.

L'informatiu per a nens 'InfoK', de TV3, que fa unes setmanes va rebre elogis per com tractava la crisi dels refugiats, ha dedicat aquest dimarts tot el  programa a explicar els atemptats de París.