Societat 12/02/2015

Quatre hores de confinament sota un núvol taronja i 11 ferits lleus per l'explosió d'Igualada

La deflagració ha estat causada per una barreja de substàncies i s'ha demanat a la població que no sortís al carrer fins que s'aclarís si era perillós

Ara
3 min
El núvol tòxic arran de l'explosió en una fàbrica química d'Igualada / CISCO VIVES

BarcelonaUn gran ensurt ha marcat avui la vida dels veïns d'Igualada i les poblacions de la rodalia –Òdena, Santa Margarida de Montbui, Vilanova del Camí, Jorba i Sant Martí de Tou– arran de l'explosió que s'ha produït al pati exterior de l'empresa química Sima, al polígon Les Comes, a tres quarts de deu del matí. Després de la deflagració, que ha causat ferides lleus a tres treballadors, ha saltat l'alarma pel núvol químic de color taronja que s'ha instal·lat sobre la zona. No se sabia exactament quin grau de toxicitat podia tenir i quins eren els perills, de manera que Protecció Civil ha ordenat el confinament de tota la població, unes 60.000 persones.

La mesura s'ha anat aixecant gradualment a mesura que s'aclarien dubtes, es reduïa el grau d'alarma i es començava a dir que el núvol, de fet, no era ben bé tòxic sinó "corrosiu" i "irritant", segons paraules emprades pel conseller d'Interior, Ramon Espadaler, i el responsable dels Bombers en una roda de premsa feta al migdia. En aquest moment ja s'havia limitat el confinament a les persones més vulnerables: nens de zero a tres anys i persones grans, dones embarassades i adults amb problemes respiratoris.

Finalment, cap a les tres s'han aixecat totes les restriccions i ordres de confinament. Tot i que s'ha insistit que hi havia perill per a la població, Protecció Civil ha anunciat que es mantindria la fase d’alerta del PLASEQCAT. "Ara toca gestionar la resta de producte que ha quedat emmagatzemat", ha dit Espadaler. A més, també s'ha establert una àrea restringida al voltant de l'empresa on s'ha produït l'explosió, on només hi poden accedir els cossos policials i serveis d'emergències.

Segons les primeres informacions, l'explosió s'ha produït durant una maniobra de càrrega i descàrrega en què s'ha barrejat accidentalment àcid nítric –el producte tòxic i corrosiu que formava part del núvol– i clorur fèrric. La situació d'inversió tèrmica i falta de vent dificultava que el núvol es diluís, però la inversió tèrmica ha anat desapareixent progressivament.

Els 11 ferits: 6 atesos a l'hospital i 5 al lloc dels fets

L'explosió ha provocat ferides lleus a tres treballadors de l'empresa on s'ha originat, un dels quals tenia cremades de consideració en una mà. Tots tres han estat traslladats a l'Hospital d'Igualada, on han estat unes hores en observació. S'ha apuntat que possiblement un d'ells hauria de passar una nit ingressat. Posteriorment, tres persones més han hagut de ser ateses a l'hospital, dos treballadors de la fàbrica del costat de l'empresa Sima i un veí d'Òdena. Paral·lelament, s'han atès cinc persones més –tres bombers i dos ciutadans– al lloc dels fets, per irritació dels ulls, però no ha calgut traslladar-les al centre sanitari.

El núvol químic ha obligat a tallar l'accés al polígon industrial Les Comes des de la C-37, les sortides 555 i 554 de l'A-2 i el servei de la línia R6 de FGC entre la Pobla de Claramunt i Igualada. Les sortides de l'A-2 i la circulació de la línia R6 s'han normalitzat poc abans de la una del migdia.

El departament d'Ensenyament havia demanat a les famílies que, en cas de mantenir-se el confinament, no anessin a buscar els nens a l'escola. L'Ajuntament d'Igualada ha informat que, tot i que el confinament només es mantenia per a nens de zero a tres anys, es distribuirien dinars per a tots els alumnes de les escoles, tot i que finalment hi ha hagut una certa confusió perquè la situació ha evolucionat ràpid i molta gent no sabia exactament què havia de fer.

stats