Societat 02/09/2019

L’exrector de Vilobí d’Onyar no podrà exercir de mossèn de manera pública

Tampoc podrà administrar els sagraments i haurà de demanar perdó a les víctimes

Albert Llimós / Maria Garcia
2 min
Mossèn Tomàs durant la benedicció de rams en una imatge del llibre Vilobí d’Onyar, imatges i memòria, de Joaquim Puigvert.

GironaPaquet de mesures canòniques contra mossèn Tomàs, que va ser rector de Vilobí d’Onyar durant més de 30 anys. Després d’analitzar la investigació de les denúncies d’abusos sexuals a menors encarregada pel bisbat de Girona quan l’ARA va destapar el cas, la Santa Seu ha imposat a l’exrector que no podrà exercir de capellà de manera pública, no podrà administrar el sagrament de la penitència i haurà de demanar perdó a les víctimes. Així mateix, el Vaticà ha establert, tal com va avançar l'ARA dissabte, que no pot mantenir cap tipus de contacte amb menors ni pot visitar les poblacions de les comarques gironines on ha exercit de capellà: Vilobí d'Onyar, Arbúcies, L'Escala, Les Preses, Adri, Siurana i Biert.

En altres ocasions, el Vaticà ha reduït capellans a l’estat laïcal, la qual cosa significa que deixen de ser mossens. En el cas de l’exrector de Vilobí, continuarà sent capellà però no podrà exercir de manera pública. És a dir, podrà fer missa per a ell mateix però no públicament i, per tant, tampoc pot predicar, confessar ni casar.

Segons ha informat en un comunicat, el bisbat de Girona farà un seguiment de l’execució i el compliment de les mesures canòniques que va decretar la Santa Seu el passat 7 d’agost i que ha donat a conèixer avui. Pel que fa a l'etapa que mossèn Tomàs va exercir al col·legi Bell-lloch del Pla de Girona, la institució ha assenyalat que era una activitat deslligada a la diòcesi i, per tant, desvinculada de la mesures adoptades per la Santa Seu.

El bisbat també va presentar una còpia de la investigació a la Fiscalia de Girona, que va arxivar les diligències perquè havien prescrit. En total la comissió encarregada d'estudiar el cas va rebre 12 denúncies.

L’ARA va publicar que l’exmossèn, que va ser rector de Vilobí durant 33 anys, hauria abusat sexualment de diferents menors entre els anys 1960 i 1990. Les víctimes van denunciar que el sacerdot els havia fet tocaments en diferents parts del cos, com els genitals o les cuixes, i que els mirava mentre es dutxaven. Després de fer-se públic, el bisbat de Girona va encarregar una investigació a una comissió diocesana que es va posar en contacte amb les víctimes, va analitzar els fets denunciats i en va enviar els resultats al Vaticà. El mossèn, que té 91 anys, està retirat i viu en una residència sacerdotal.

stats