ABUSOS SEXUALS A L’ESGLÉSIA
Societat 30/08/2019

El Vaticà prohibeix a l’exrector de Vilobí acostar-se a menors

Tampoc podrà trepitjar els pobles on viuen les víctimes

Maria Garcia
2 min
Mossèn Tomàs durant la benedicció de rams en una imatge del llibre Vilobí d’Onyar, imatges i memòria, de Joaquim Puigvert.

GironaL’exrector de Vilobí d’Onyar, mossèn Tomàs, no podrà acostar-se a cap menor d’edat ni visitar els pobles o ciutats on visquin les víctimes de les quals hauria abusat sexualment quan eren infants. Així ho ha ordenat la Santa Seu un cop ha rebut el resultat de la comissió d’investigació que va engegar el bisbat de Girona després que l’ARA destapés les denúncies d’abusos sexuals.

Un cop el bisbat va parlar amb les víctimes i va analitzar els fets, va enviar les conclusions de la comissió al Vaticà que ha decidit moure fitxa. El dilluns es coneixeran tots els detalls de les mesures cautelars que han decidit emprendre però, segons ha pogut saber l’ARA, l’exrector no pot acostar-se a menors d’edat ni pot trepitjar les poblacions on viuen les víctimes que l’acusen d’abusos.

L’ARA va publicar que l’exmossèn, que va ser rector de Vilobí durant 33 anys, hauria abusat sexualment de diferents menors entre els anys 1960 i 1990. Les víctimes van denunciar que el sacerdot els havia fet tocaments en diferents parts del cos, com els genitals o les cuixes, i que els mirava mentre es dutxaven. Una sèrie de situacions que, segons els testimonis contactats per l’ARA, van fer arribar als responsables del bisbat de Girona de l’època: primer al bisbe Narcís Jubany i després al bisbe Jaume Camprodon -ambdós traspassats-, però ningú hauria actuat. El bisbat de Girona, per la seva banda, va explicar un cop es van fer públics els casos que no tenia “cap constància” de les queixes ja que, segons van defensar, “les persones a les quals s’hauria alertat són mortes i cap document dels arxius diocesans exposa aquestes visites”, van argumentar en aquell moment.

30 anys d’abusos

Segons la investigació de l’ARA, els suposats abusos comesos per mossèn Tomàs es van produir entre els anys 1967 i 1999, quan era l’encarregat de la parròquia de Vilobí d’Onyar. Segons van relatar les víctimes, un dels moments que acostumava a aprofitar per fer els tocaments als nens era mentre miraven la televisió, segons recorda el Joan, una de les víctimes que va patir abusos durant quatre anys. Mossèn Tomàs acostumava a fer seure els menors a la seva falda i els tocava per sota de la cintura. En altres ocasions, com va passar amb l’Albert, els feia “petons al coll” i els acariciava, quan els tenia asseguts a la seva falda. “Tenia una obsessió per l’esport: ens feia jugar dos minuts i després a la dutxa, i amb ell allà, durava molt”, narrava.

En aquella època molts veïns de Vilobí en parlaven i, fins i tot, havien rebut algun avís del municipi de l’Escala, on el mossèn també havia exercit abans d’arribar a Vilobí. I malgrat que es va comunicar al bisbat almenys en dues ocasions, el mossèn va continuar al poble dues dècades més.

Mossèn Tomàs ara està retirat. L’ARA va contactar amb ell dues vegades. En la segona ocasió només va admetre que “potser sí” que hi havia hagut alguna “carícia” a la cuixa d’algun nen, que a alguns nois se’ls posava a la falda perquè se sentissin més còmodes i segurs, i que ell era amb els nens quan es dutxaven perquè era inevitable, ja que no hi havia portes, va justificar-se.

stats