"No porteu els fills a l'escola": Les famílies demanen el boicot de les proves de tercer de primària

Uns 65.000 alumnes faran les avaluacions a partir d'avui i fins al 29 d'abril

Boicot a les proves de tercer de primària. Això és el que han demanat aquest dilluns la Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya (Fapac) i la Xarxa d'Escoles Insubmises (XEI), que reivindiquen que les famílies no portin els fills a l'escola per evitar que facin els exàmens. "Aquestes proves potencien la competició i fan rànquings entre els alumnes", ha apuntat la portaveu de la XEI, Belén Tascón, que ha afegit que no tenen en compte el context, ni els projectes propis de cada escola.

El cas és que tant Fapac com la XEI i els sindicats USTEC i CCOO consideren que aquestes proves formen part de la Lomce, mentre que la conselleria d'Ensenyament defensa que  formen part de la Lec. Tot i que la Generalitat defensa que només se'ls quedarà el centre, la Fapac i la XEI asseguren que està prevista la publicació dels resultats. "D'aquesta manera es faran comparacions entre centres i territoris i s'incentivarà econòmicament els docents", ha apuntat Tascón.

Sense sancions per a les famílies

Al seu torn, el president del Consell Superior d’Avaluació, Joan Mateo, ha apuntat aquest dilluns que "les proves estan fora de Lomce" i ha afegit que "cap pare pot renunciar a informació sobre el seu fill que el pugui ajudar a millorar el seu coneixement". "Els resultats no són nostres, són del centre, i per descomptat no van a l'expedient de l'alumne ni es fan rànquings", ha insistit Mateo.

També ha apuntat que no espera "sancions" per a les famílies que vulguin fer boicot i ha afegit que "es buscarien altres fórmules". Segons la XEI, però, Ensenyament està fent una campanya a les direccions dels centres perquè garanteixin que es facin les proves.

Uns 65.000 alumnes catalans participaran, a partir d'aquest dilluns i fins al 29 d'abril, a les proves de 3r de primària, que avaluaran les competències en llengua (comprensió i expressió oral i escrita) i matemàtiques. Les gestions de les proves aniran a càrrec dels mateixos centres, a diferència de les proves de final de primària i de 4t d'ESO, i seran les mateixes escoles les que hauran de determinar si s'estan assolint les competències bàsiques.

Més continguts de