Vellesa

Famílies i patronal, sobre el reportatge de l'ARA: "Les ràtios a les residències són molt insuficients per a una atenció digna"

La Coordinadora de Familiars 5+1 retreu al Govern la falta de recursos i ACRA assegura que no troba personal per contractar

3 min
Imatge d'un Geriàtric.

BarcelonaEl sector de les residències pateix situacions de molta precarietat fruit d'una falta de recursos econòmics i de mans que l'ARA recollia aquest cap de setmana en un extens reportatge d'investigació. El retrat que oferia la periodista Mònica Bernabé, que va fer-se passar per treballadora de la neteja d'una gran residència, ha despertat moltes reaccions: des de la indignació de la Coordinadora de Familiars de Residències 5+1 davant d'un retrat que mostra el problema que arrosseguen molts centres fins a la defensa per part de la patronal ACRA de la feina que fan la majoria de centres en unes condicions, subratllen, insostenibles en termes de falta de finançament per ampliar plantilles i millorar el servei.

"Les ràtios a les residències són molt insuficients per poder atendre amb dignitat les persones grans", lamenta a l'ARA la presidenta de la Coordinadora de Familiars de Residències 5+1, María José Carcelén. Recorda que no s'han incrementat des de fa una dècada malgrat que la realitat dels centres és molt més complexa, amb un percentatge més alt de persones que tenen un alt grau de dependència: "Molts no tenen mobilitat, i els que caminen tenen Alzheimer galopant", relata. I afegeix: "Està clar que una sola professional no pot donar l'esmorzar a 15 residents alhora".

Tot plegat, segons la Coordinadora, aboca les treballadores (la majoria dones) a una pressió i un desgast físic “inaguantables”, i per això critica que el Govern no prioritzi l'increment de recursos immediat. "Dir que les ràtios no són el problema principal és no saber de què es parla i és ofendre les famílies", retreu en un missatge dirigit al departament de Drets Socials. "Cal inversió de manera urgent; del que es tracta és de distribuir els diners, que poden anar a l'atenció digna a la gent gran o a algun altre lloc", afegeix encara Carcelén.

Segons la portaveu de la Coordinadora, l'alt grau de privatització del sector i uns recursos d'inspecció “insuficients” tampoc hi ajuden. Entre els gestors de les residències, assenyala, hi ha grans empreses que no sempre prioritzen el benestar dels residents: "D'on treuen els guanys? Doncs d'incomplir ràtios no cobrint baixes ni vacances. Ningú buscarà beneficis si la gestió és pública", sosté en referència al fet que avui només 16 centres de quasi el miler que hi ha a tot Catalunya són gestionats per la Generalitat.

Sous no competitius

Des de la patronal de les residències, ACRA, admeten la situació tensa que viu el sector fruit d'uns recursos que són insuficients. Malgrat tot, la presidenta de l'entitat, Cinta Pascual, insisteix en la feina "molt dura" que fan la majoria de les treballadores del sector "amb extrema humanitat". Sobre situacions de males praxis apunta: "Hi pot haver un 2% o un 3%, però posem càmeres, hi ha control, i no és just que aquesta sigui la imatge generalitzada en un sector que atén més de 58.000 persones", lamenta.

Prestigiar el sector, de fet, i que guanyi atractiu és un dels principals clams d'ACRA, que admet que el principal maldecap actual és que no troben personal. "Abans arribaven 15 o 20 currículums per cobrir una plaça i ara no, no podem seleccionar, fins i tot hi ha gent que no es presenta ni a l'entrevista", relata la presidenta de la patronal, que demana al Govern més finançament per poder oferir uns salaris que puguin competir en el mercat laboral. Aquest estiu, per exemple, Pascual assegura que hi ha hagut una "fugida" de personal d'infermeria cap a centres sanitaris, on els salaris per conveni són molt més alts, per cobrir vacances.

"Nosaltres defensem que hi ha d'haver el mateix sou per a la mateixa feina", insisteix la portaveu de les residències, en referència al fet que els diners que paga la Generalitat per una plaça concertada en una residència són 2.002 euros al mes per resident, la meitat del cost que té una mateixa plaça en alguns dels 16 centres que gestiona la Generalitat directament. "En aquests centres hi ha un 17% més de despesa de personal i un 10% més de ràtio que la mitjana, però en cap cas es justifica aquest diferencial del 100% amb les places concertades", conclou.

Malgrat que ACRA fa temps que urgeix el Govern a millorar el finançament, Pasqual admet que "costa molt esgarrapar recursos". Celebra que s'hagin fet alguns passos endavant com el compromís d'encarregar una anàlisi independent dels costos per plaça concertada en una residència, però admet que la situació encara és lluny del que seria ideal: "El sector que volem no el podem pagar, ens diuen, però a nosaltres això ja no ens serveix. On són les prioritats?", es pregunta.

stats