La farmàcia catalana denuncia que és la que més triga a cobrar de tot l'Estat

Lamenten que ara mateix acumulen un deute de 232 milions d'euros i cobren els fàrmacs 90 dies més tard de dispensar-los

El Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya ha fet públic aquest divendres un comunicat en què denuncia que les farmàcies catalanes són les que més triguen a cobrar els medicaments de tot l'Estat. Després que la Generalitat reconegués fa uns deu dies que la situació de la tresoreria era "extrema", el col·legi ha assegurat que ara mateix acumula dos mesos de retards en els pagaments i existeix "l'amenaça" que al juliol s'incrementi fins als tres mesos, una situació que ja s'ha produït en moments puntuals durant els últims mesos.

Els farmacèutics asseguren que a l'Estat la mitjana per cobrar els fàrmacs dispensats a càrrec de la sanitat pública és de 22 dies, mentre que a Catalunya s'està pagant amb 90 dies de retard. De fet, Catalunya i País Valencià són les úniques comunitats que segueixen patint retards, tot i que en el cas del País Valencià és d'un mes.

Davant d'aquesta situació, el col·legi i la Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya (FEFAC) reclamen que s'acabi amb els endarreriments que pateixen des de fa quatre anys i que el pagaments dels medicaments sigui una "prioritat" per a les Administracions "de la mateixa manera que ho és per als pacients". Els retards en els pagaments passats, de fet, ja han provocat diverses denúncies als tribunals per reclamar els interessos de demora.

Els impagaments a les farmàcies es reprodueixin des del 2013, quan es va assolir un màxim històric de deute de quatre mesos que va portar als farmacèutics a decretar una jornada de tancament, així com diverses manifestacions de protesta i una recollida de signatures. El deute va alleugerir-se el 2014 mitjançant el cobrament del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA), però la situació va tornar a empitjorar a partir del setembre de l'any passat.