Societat 05/03/2015

Les farmàcies catalanes tornen a acumular tres mesos de deute: 341,1 milions

Aquest volum de retards no es produïa des del novembre del 2013

Ara
1 min
Una farmàcia de Barcelona / ACN

BarcelonaLes farmàcies catalanes han tornat aquest dijous a acumular un deute de tres mesos, 341,1 milions d'euros en total, una situació que no succeïa des de finals del 2013. Hores d'ara, el Servei Català de la Salut (CatSalut) té acumulats els pagaments pendents del fàrmacs dispensats els mesos de novembre (108,2 milions), desembre (118,5 milions) i gener (114,3 milions).

Fonts del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya han explicat a l'ARA que confien en poder rebre els diners de la factura del novembre durant els propers 15 dies, tot i que han criticat que la situació és "incerta" i que el temps mitjà d'espera per cobrar els medicaments ha augmentat per sobre dels 55 dies amb què estava pagant l'administració. Per tot plegat demanen a la Generalitat prioritzar el pagament dels fàrmacs i establir "un calendari de pagaments fiable per al que resta de 2015".

També han recordat que la comissió delegada del govern espanyol en assumptes econòmics del Ministeri d'Hisenda del 26 de febrer passat va aprovar destina 17.605,42 milions d'euros a les comunitats autònomes adherides al Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), dels quals Catalunya rebrà 8.258 milions.

La pitjor situació de les farmàcies catalanes es va produir el 5 de novembre de 2013, quan el deute va ascendir a quatre mesos i 416 milions d'euros. Aquesta situació va generar una campanya de protestes, amb manifestacions diverses i un tancament patronal de les farmàcies. Les farmacèutics van recuperar la situació prèvia el mateix mes de novembre, després que el Govern cobrés els diners d'un FLA anterior. Durant el 2014 es va pagar una factura per mes, amb fluctuacions entre els 25 i els 55 dies de retard.

stats