El fiasco de la compra de locals comercials a les Corts acaba desert

L'Ajuntament volia adquirir 16 locals buits per dinamitzar-los però alguns ja funcionaven

2 min
Locals al carrer del Doctor Nubiola i Espinós de les Corts

BarcelonaEl mes de desembre passat havien de ser 16, a mitjans d'abril ja només eren dos i aquest dijous s'ha sabut que, al final, l'Ajuntament de Barcelona no comprarà cap local al carrer Doctor Nubiola i Espinós de les Corts. La compra formava part del programa Persianes Amunt, un pla que consisteix en adquirir locals buits per després fomentar que s'hi desenvolupi alguna activitat econòmica a partir d'un lloguer social. El desembre de l'any passat, el regidor de Presidència, Jordi Martí, va anunciar orgullós que l'Ajuntament invertiria 16 milions d'euros per comprar els 50 locals seleccionats. No qualsevol espai servia. Els interessats només podien oferir plantes baixes, que estiguessin buides, que tinguessin accés des del carrer i que es trobessin en les zones de la ciutat que l'Ajuntament considerava més interessants per a aquesta revitalització. Dels 50 locals, 16 eren a les Corts, al carrer Doctor Nubiola i Espinós, i pertanyien al mateix propietari (Real Estate Added Value SL). El problema és que, tal com va avançar el diari ARA, no estaven buits. Els llogaters dels locals es van assabentar de l'operació quan van començar a rebre burofaxos del propietari per anunciar-los que ja no els renovaria, per aconseguir que estiguessin buits en el moment de la venda a l'Ajuntament.

Quan va saltar la polèmica, el primer tinent d'alcalde de la ciutat, Jaume Collboni, va acusar Real Estate Added Value SL d'haver intentat "enganyar" el consistori oferint una cosa que no s'ajustava al que es demanava, però dies més tard el grup municipal de JxCat va poder comprovar als expedients de l'operació que el propietari hi va fer constar que 13 dels locals en oferta estaven ocupats. Només n'hi havia tres de buits, però un d'ells no tenia accés des del carrer i l'Ajuntament ho sabia tot.

Tot aquest despropòsit ha provocat retrets polítics durant l'últim mes i fins i tot les peticions de l'oposició que algú del govern n'assumeixi la responsabilitat. A mitjans d'abril, durant una comissió de l'Ajuntament, Martí va dir que l'Ajuntament no compraria "cap local que no estigui buit" i va anunciar que ja només els interessaven els dos locals que complien les condicions. Finalment, però, tal com va publicar ahir Betevé i ha confirmat aquest divendres l'ARA, el propietari s'ha fet enrere i no vendrà a l'Ajuntament cap dels locals.

stats