Societat 05/09/2012

La fiscalia demana una multa de 90 euros per a la dona que va assaltar un súper de Vilafranca

Marian Fernández també hauria de pagar al Maxi Dia el deute de 241 euros pel gènere que es va endur per repartir-lo entre famílies sense recursos. L'advocat compara la seva acció amb el #novullpagar dels peatges

Acn
3 min
Marian Fernández, al bancs dels acusats, al jutjat de Vilafranca del Penedès, pel cas de l'assalt al súper Dia / ACN

Vilafranca del PenedèsEl fiscal ha demanat la imposició d'una multa de tres euros al dia durant un mes, és a dir 90 euros, per a Marian Fernández, la jove que va assaltar un supermercat Dia de Vilafranca del Penedès per repartir productes de primera necessitat entre famílies sense recursos, emulant les accions en centres comercials d'Andalusia iniciades per l'alcalde de Marinaleda, Juan Manuel Sánchez Gordillo. L'acusació també creu que la jove hauria d'assumir les despeses del judici i l'import dels productes que es va endur: 241,40 euros.

El fiscal entén que es va cometre una falta de furt perquè darrere de l'acció hi havia ànim de lucre. "Ella era conscient que no pagaria i que s'emportaria la mercaderia, i no tenia el consentiment dels propietaris dels productes, ja que l'empresa que es dedica a cobrar per això", ha argumentat. "Són productes que s'integren al seu patrimoni, encara que després els dediqués a la beneficència", ha afegit.

El fiscal ha presentat el fet que Marian Fernández agafés un xampú com a indici que l'objectiu de l'acció no era només per aconseguir productes de primera necessitat. L'acusada, que estava molt nerviosa, ha especificat que "es tractava de xampú per a nadons".

L'acusació també ha demanat a la jove "per què no ha anat a un menjador social", i ha posat en dubte que hagués esgotat tots els serveis socials per a persones sense recursos. En aquest moment és quan la sala ha cridat "perquè no n'hi ha cap" al seu municipi. I el fiscal ha respost dient que "si no n'hi ha a Sant Martí Sarroca [el poble del costat de Vilafranca on viu la noia] es podria haver desplaçat a un altre poble, igual que es va desplaçar al Dia de Vilafranca per fer l'acció".

El fiscal també ha fet referència a una tipificació del furt que existia abans per si la persona no tenia recursos per sobreviure, però "aquesta figura ja no té raó de ser perquè som en un estat social i de dret on s'assegura que ningú mor de gana", ha afegit l'acusació, cosa que ha provocat els crits del públic de la sala.

En el seu torn, l'advocat de la defensa ha demanat que se l'absolgui perquè ho va fer "per al consum vital i per sobreviure, i no per augmentar el seu patrimoni". El lletrat de la defensa, José Ángel Gallegos Gómez, ha criticat la proposta del fiscal dient que "continua en el seu paper, defensant els rics en lloc dels pobres".

Gallegos Gómez ha demanat l'absolució de Marian Fernández "perquè no hi ha cap infracció penal" en el que va fer, segons el seu punt de vista. L'advocat creu que no hi ha ànim de lucre perquè "era per sobreviure" i "els amos de la mercaderia no li van reclamar i van consentir que s'emportés els productes". Per això creu que el que va fer "no s'assembla a un furt" i ho ha comparat amb la campanya 'no vull pagar' als peatges.

La defensa també ha demanant a la jutge que, si no absol la seva clienta, li apliqui un eximent "per estat de necessitat". I que la condemna sigui la mínima: 4 dies de localització permanent o arrest domiciliari, en lloc de la multa.

L'advocat ha presentat documents que acrediten la situació econòmica de Marian Fernández, i el denunciant –l'encarregat de la zona de l'empresa– ha portat com a testimoni la caixera que els va atendre.

Marian Fernández ha explicat als mitjans que ella tenia intenció de parlar amb el supermercat perquè li deixessin pagar el deute treballant, però la caixera no va voler escoltar-la, i ho va delegar en l'encarregada de la botiga, com ha explicat ella mateixa a la jutge.

La sentència es coneixerà aquest dijous. Marian Fernández, nerviosa, ha explicat que s'espera qualsevol cosa del que pugui dictar la jutge. En canvi, el seu advocat està més convençut que en sortirà una condemna contra la qual presentaran un recurs. Gallegos Gómez també ha declarat que "si no pot pagar la multa que li imposin –perquè no té recursos– podria anar 15 dies a la presó".

En el judici, Marian Fernández ha estat acompanyada per diversos membres de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) de l'Alt Penedès, associació a la qual pertany com a propietària d'un pis que està a punt de ser subhastat pels deutes. La PAH va coordinar l'acció de dilluns i li ha donat suport en tot moment.

stats