INFRAESTRUCTURES
Societat 12/06/2015

El president d'Infraestructures del Govern i l'exdirector de l'ACA entre els 13 imputats per adjudicacions irregulars

Va ser la mateixa Generalitat qui va presentar la denúncia a Fiscalia però creia que Joan Lluís Quer en quedaria fora. La jutgessa els imputa delictes de tràfic d'influències, prevaricació i malversació de fons públics, entre d'altres

Agències
3 min
Joan Lluís Quer, president d'Infraestructures.cat

BarcelonaLa jutgessa de Barcelona que investiga els suposats contractes a dit de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha imputat 13 persones, entre els quals exalts càrrecs d'aquest organisme i empresaris. En la seva interlocutòria, la magistrada accepta els arguments de la querella de la fiscalia, a instàncies d'una denúncia de la Generalitat, i considera que el contracte d'adjudicació del Pla de Conques Fluvials del 2008 es va fer sense una veritable concurrència pública i va ser adjudicat a empreses d'un antic alt càrrec de l'organisme: Joan Lluís Quer, actual president d'Infraestructures.cat.

La interlocutòria, a la qual ha tingut accés l'ACN, cita a declarar 12 dels 13 imputats per als propers 2 i el 3 de juliol. L'altre imputat no ha estat localitzat i la policia l'haurà de trobar. La magistrada també ha admès a tràmit la documentació lliurada per la fiscalia, les declaracions dels imputats i testimonis a fiscalia i els informes policials. A més, també ha demanat a l'Agència Tributària diversa documentació sobre les empreses adjudicatàries.

Quer es defensa

Per la seva banda, l'exgerent de l'ACA, Joan Lluís Quer ha manifestat en una nota informativa a través del seu advocat, Miguel Capuz, la seva "absoluta innocència" i està decidit a fer el que calgui per demostrar la legalitat de totes les seves actuacions així com la seva honorabilitat. Segons ell, el contracte d'adjudicació va ser "d'una enorme complexitat", però que la feina de tots els responsables que hi van intervenir va ser "un èxit que va merèixer la felicitació de la Unió Europea a la Generalitat".

El Pla de Districte de Conca Fluvial de Catalunya, recorda Quer, ha estat aprovat dos cops pel Consell Executiu de la Generalitat, el novembre del 2010, amb el tripartit, i el 15 de juliol de l'any passat, amb CiU, que el va ampliar del 2016 al 2021. A més, recorda que l'any 2012 el Tribunal de Justícia de la Unió Europea va condemnar l'estat espanyol per la falta de plans de conques fluvials, però en va excloure expressament Catalunya "en reconeixement de la feina realitzada".

La fiscalia considera que l'exdirector general de l'ACA Manuel Hernández va adjudicar a una empresa de l'exgerent Joan Lluís Quer un contracte de 3,7 milions, però després li va tornar a adjudicar, sense concurs, 38 contractes complementaris del mateix treball per 3,9 milions més. La fiscalia s'ha querellat contra 13 persones pels delictes de tràfic d'influències, prevaricació, malversació de fons públics, falsedat documental, frau, revelació de secrets i ús d'informació privilegiada.

Sis dels contractes no van ser signats pels representants de l'ACA, només per l'adjudicatari. A més, dels 3,9 milions dels contractes complementaris, 1,2 van ser subcontractats a empreses que formaven part de l'UTE guanyadora, que precisament eren dues empreses de Quer i de Josep Bou, exdirector de Planificació de l'ACA.

Les irregularitats s'haurien comès entre el 2007 i el 2010, en època del tripartit, quan es van adjudicar estudis d'auditoria relacionats amb la directiva marc de l'aigua i el pla de gestió de conques fluvials a la Unió Temporal d'Empreses DMA-Gestió. El representant de la UTE era Joan Lluís Quer, gerent de l'ACA entre el 2000 i el 2004 i actual president de l'empresa pública Infraestructures de la Generalitat de Catalunya.

Mas-Colell creia que Quer se'n lliuraria

Tot i que va ser el propi Govern qui a principis de juny de l'any passat va posar en coneixement de la Fiscalia aquestes presumptes irregularitats, fonts del Departament d'Economia van assegurar aleshores a l'ACN que el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, mantenia "tota la confiança" en Quer, que és president de l'empresa pública Infraestructures de la Generalitat de Catalunya (l'antiga GISA) des del febrer del 2011. Les mateixes fonts van assenyalar que Quer "va respectar la llei d'incompatibilitat perquè quan es va produir l'adjudicació ja havien passat més de dos anys" des del seu pas per la gerència de l'ACA.

Per la seva banda, un informe de la Sindicatura de Comptes considera que en l'adjudicació dels treballs es van "incomplir els principis generals de publicitat, concurrència i igualtat de tracte que regeixen la contractació pública" i assenyala un conjunt d'irregularitats en la licitació, l'adjudicació i l'execució "que podrien donar lloc a fets perseguibles administrativament i judicial".

Un altre cop Manuel Hernández

L'exdirector de l'ACA, Manuel Hernández, ja està imputat per una altra causa, en aquest cas ambiental. Ell i i Joan Compte, exgerent de l’ATLL, estan imputats des de l'abril de 2014 per delicte contra els recursos naturals i el medi ambient, per delicte sobre l’ordenació del territori i per falsedat documental en la construcció de la canonada entre la dessalinitzadora de Blanes i la potabilitzadora i distribuïdora de Cardedeu. Aquesta canonada, que va tenir un pressupost de 80 milions d’euros, es va acabar de construir el 2011, però mai ha arribat a entrar en funcionament. En la construcció d'aquesta canonada, moltes de les obres van ser adjudicades també a l'empresa DMA-Gestió de Joan Lluís Quer.

stats