Societat 14/08/2021

La Fiscalia investiga la repatriació de menors des de Ceuta que enfronta PSOE i Podem

Mig centenar de nois fugen del pavelló on estaven allotjats davant l’acció del govern espanyol

ARA
2 min
Imatge d'un dels centres d'acollida de menors de Ceuta.

BarcelonaLa Fiscalia General de l'Estat ha obert una investigació per conèixer com s'estan repatriant 800 menors des de Ceuta al Marroc, una acció que ha enfrontat els dos socis del govern espanyol, PSOE i Unides Podem. També ha provocat la fugida de mig centenar de menors d'edat del pavelló on estaven allotjats. Ni la Fiscalia de l'Estat ni la de Ceuta coneixen el pla de repatriació d'Espanya i el Marroc, segons han informat a Efe fonts judicials, que han dit que l'única comunicació oficial que han rebut és molt genèrica i en cap moment xifra el nombre de menors que repatriaran ni tampoc quan es començaria a fer.

De moment, aquest dissabte s'ha retornat un grup de quinze menors, cosa que se seguirà fent els pròxims dies per ordre del ministeri de l'Interior, a mans del PSOE. Per això alguns menors s'han escapat d'un dels centres d'acollida, un poliesportiu, per la por de ser repatriats al Marroc, i s'han produït diversos aldarulls al mateix espai, fet que ha provocat la intervenció dels agents de la Policia Nacional.

El ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, que dirigeix la líder de Podem, Ione Belarra, ha advertit en una carta que ha enviat al ministeri de l'Interior que les devolucions de menors d'edat al Marroc podrien suposar "un incompliment dels drets de les nenes i nens estrangers a Espanya" que es considera "molt greu". El Consell General de l'Advocacia també ha exigit "el cessament immediat de les repatriacions de menors sense garanties jurídiques" des d'Espanya al Marroc perquè dubta que s'estiguin "complint estrictament els convenis internacionals i el mateix conveni bilateral" ni que es preservi l'interès superior dels menors.

Diverses peticions de parar l’acció

Contra la repatriació també s'han manifestat diverses ONG i el Defensor del Poble, que ha demanat el cessament immediat d'aquesta acció, així com l'Associació Espanyola de Pediatria d'Atenció Primària, que qualifica d'"il·legal" qualsevol devolució col·lectiva de nens, nenes i adolescents. En canvi, el vicepresident segon de la ciutat autònoma de Ceuta, Carlos Rontomé, ha assegurat que "s'estan traslladant els menors que no són vulnerables". Segons Rontomé, els que pateixen algun tipus de maltractament o assetjament "no estan dins aquest procediment".

stats