SOCIETAT
Societat 21/03/2012

La fiscalia es querella contra l'imam de Terrassa per incitar a la violència contra la dona

En els seus sermons instava a colpejar les esposes i les filles i deia que les lleis occidentals són contràries a l'Islam

Acn
3 min

BarcelonaLa Fiscalia de Delictes d'Odi i Discriminació ha presentat una querella criminal contra l'imam de Terrassa per un delicte de provocació a la discriminació, l'odi o la violència contra grups per motius religiosos, familiars o de sexe. La pena de presó podria anar d'un a tres anys.

En la querella, el fiscal detalla frases textuals de l'imam en els seus sermons, on instava els fidels a corregir les actituds de les seves esposes o filles contràries a l'Islam amb diversos mètodes, entre ells cops amb una vara de fusta. També considera que les lleis occidentals que protegeixen els drets de les dones i els nens van en contra de l'Islam.

En la seva querella, el fiscal Miguel Ángel Aguilar recull diversos extractes de dos sermons dels divendres 16 de desembre i 20 de gener pronunciats a la mesquita de Terrassa. Entre les frases més destacades, l'imam Abdeslam L. dóna consells als fidels sobre com solucionar els conflictes domèstics, familiars i de parella. Per exemple, recomana no pegar a la cara de l'esposa, no fer córrer la sang, sinó fer servir el 'siwak', una barra de fusta de la mida d'un dit. De fet, segons l'imam, "en l'Islam, els cops són una pràctica tolerable, però els cops tenen límits als quals s'arriba quan les altres solucions no són efectives".

Aquestes referències als cops, l'imam les va acompanyar, segons els Mossos, d'evidents gestos amb la mà dreta alçada i movent-la com si colpegés una dona.

Aquestes altres solucions són, per exemple el que diu literalment l'Alcorà: "Amonesteu a aquelles de les quals temeu que es rebel·lin, deixeu-les soles al llit, pegueu-les!" o "l'home ha d'ensenyar a l'esposa les obligacions i deures que Déu ens ha dictat; si no acata aquestes obligacions, el pas següent és que l'home deixi sola la seva esposa al llit, només al llit, negant-li les relacions sexuals; però no ha de deixar-la sola i abandonar-la a la resta de les habitacions de la llar".

La superioritat de l'home respecte la dona també la justifica citant literalment el llibre sagrat dels musulmans: "elles tenen drets equivalents a les seves obligacions, conforme a l'ús, però els homes estan un grau per sobre d'elles". L'imam també diu que sap un dels motius principals del divorci: "la dona surt a treballar i es converteix en una dona independent, amb el seu propi compte bancari, i els nens es queden sense educació". "Aquesta dona que té la seva pròpia independència, feina i diners, mira l'home amb mensypreu; en aquest cas, l'home ha de treballar també a casa, preparar el menjar i rentar la roba, i això comporta una ruptura i conflicte entre l'home i la dona".

En el segon sermó, l'imam va fer referència a les lleis "d'aquesta terra", que, segons ell, són "contràries a les lleis islàmiques". "Aquestes lleis protegeixen a la dona, el que s'anomenen drets de la dona, drets del nen". De fet, Abdeslam L. adverteix els fidels que la dona pot trucar a la policia i amenaçar-los amb un "càstig carcerari" o "educatiu, si s'entremeten en els assumptes dels seus fills".

En el seu discurs critica els drets i llibertats de les adolescents i les joves. "La noia té llibertat, va on li dóna la gana, torna quan li dóna la gana, beu alcohol i no passa res, pren drogues i no passa res, té un amic i el porta a casa i no passa res, té un gos com a mascota i no passa res, és igual què faci si té més de 16 anys".

El fiscal basa la seva querella en aquests discursos, gravats en suport auditiu per un mosso d'Esquadra de paisà de l'Àrea Central d'Informació Exterior, mentre un company era fora de la mesquita per comprovar quanta gent i quin tipus de fidels entraven a la mesquita. El mosso infiltrat va explicar que l'imam no va llegir en cap moment el seu discurs.

En el seu escrit, el fiscal Aguilar recorda que la figura de l'imam és molt important per la comunitat musulmana, i més en un país no islàmic, ja que això el converteix en un líder espiritual però també en una autoritat moral i conductual dels fidels, ja que sol ser l'encarregat de vetllar pels bons costums quotidians dels musulmans de la zona, i té un "elevat poder de convicció i un eminent estatus de lideratge" dins de la comunitat.

Per tot això, el fiscal conclou que els discursos de l'imam inciten a la violència física i psíquica contra la dona i promou la seva discriminació, amb un "to en el qual l'home gaudiria d'una posició d'absoluta superioritat i control sobre la dona", cosa que vulnera el principi d'igualtat de drets i obligacions entre cònjuges. A més, també considera que l'imam va fer "una perturbadora i inquietant crítica de les lleis espanyoles que reconeixen la igualtat entre homes i dones, així com els sistemes de protecció de la dona per la defensa dels seus drets i contra la violència de gènere".

stats