Alerta màxima pels incendis al Solsonès mentre continua actiu el d’Artesa

Preocupa un incendi a Lladurs enmig d’una simultaneïtat de focs que superen les 2.000 hectàrees en dos dies

4 min
Un camp de cereals i zona forestal cremats al terme de Castellar de la Ribera.

BarcelonaCatalunya ja porta dos dies seguits amb grans incendis forestals simultanis i no sembla que aquesta situació hagi de canviar aviat. Dos dels tres focs principals, el d’Artesa de Segre i el de Corbera d’Ebre, mantenen l’evolució prevista: el primer ja ha cremat 1.079 hectàrees i pot arribar a afectar-ne 5.000 i el segon es dona per estabilitzat. Ara els Bombers posen l’alerta màxima al Solsonès. En aquest comarca preocupa l’incendi de Castellar de la Ribera, que va començar dimecres al vespre per un llamp, i un que s’ha declarat aquest migdia a Lladurs que té “un potencial enorme, de l’entorn de les 50.000 hectàrees”, segons el cap dels Bombers, l’inspector David Borrell.

Situació del foc del Solsonès

Castellar de la Ribera

Bassella

Perímetre afectat

pel foc

Solsonès

Castellar de la Ribera

400 hectàrees

S'intenta perimetrar el foc

Lladurs

100 hectàrees

És el que més preocupa

Pinell de Solsonès

Castellar de la Ribera

Bassella

Perímetre afectat

pel foc

Pinell de Solsonès

Solsonès

Castellar de la Ribera

400 hectàrees

S'intenta perimetrar el foc

Lladurs

100 hectàrees

És el que més preocupa

Castellar de la Ribera

Bassella

Perímetre afectat

pel foc

Pinell de Solsonès

Solsonès

Castellar de la Ribera

400 hectàrees

S'intenta perimetrar

el foc

Lladurs

100 hectàrees

És el que més preocupa

Tot i que el de Castellar “no ha crescut considerablement” en les últimes hores perquè se n’ha contingut el perímetre, després d’haver cremat unes 400 hectàrees encara es treballa amb 43 dotacions per estabilitzar-lo. Pel que fa al de Lladurs, malgrat que no és un foc “de gaire superfície”, perquè fins ara no ha superat les 100 hectàrees, està actiu i no perimetrat, i Borrell ha avançat que hi “posaran tots els esforços” amb l’objectiu de poder-lo estabilitzar en les pròximes hores. Afecta la carena d’una muntanya i els Bombers donen la prioritat absoluta a aquest incendi perquè genera “inquietud”, ha argumentat el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, “per la possible projecció”.

Un bomber remullant el terra a Castellar de la Ribera.
El poble de Baldomar amb fum de l'incendi al fons
Equip de la UME a Alòs de Balaguer

Al Solsonès també s’hi han originat dos focs més aquest dijous i els Bombers hi han treballat amb “molta intensitat”. Els efectius s’han prioritzat en aquesta comarca, on també s’han destinat els reforços de les dues seccions de la Unitat Militar d’Emergències (UME).

Un foc “que anirà cremant”

Fora del Solsonès, l’incendi que va començar a Baldomar, a Artesa de Segre, també continua actiu i és el que ha arrasat més vegetació. De les prop de 2.000 hectàrees que han afectat els tres focs principals dels últims dos dies, més de 1.000 corresponen al d’Artesa, que els Bombers preveuen deixar cremar perquè no tenen capacitat d’accedir al flanc esquerre ni controlar-lo. Mentre treballen amb 55 dotacions per evitar que s’obrin el cap i el flanc dret de l’incendi, els equips d’emergències esperen l’arribada del flanc esquerre, “que anirà cremant”, ha advertit Borrell. Segons els Bombers, el foc està “confinat” en una superfície de 5.000 hectàrees.

Imatges de l'incendi de Baldomar, a Artesa de Segre

L’únic incendi que s’acosta a la fase de control és el de Corbera d’Ebre, després d’haver cremat unes 400 hectàrees, on treballen 45 dotacions. Però els focs que han sorgit les últimes hores, que “han rebrotat”, ha dit Elena, per les tempestes de llamps, han fet encendre totes les alarmes. Un dels ensurts s’ha produït amb un incendi a Sallent (el Bages), que està perimetrat, però que a la tarda “obria una nova via, que és el Llobregat”. Elena ha advertit que “tenia molt recorregut i extensió”, encara que la seva evolució és “positiva” amb un balanç de 15 hectàrees afectades. El conseller també ha parlat de focs al Pallars, “que s’estan controlant i apagant”.

“Patirem la simultaneïtat”

El cap dels Bombers ha admès que “han patit molt” durant la tarda d’aquest dijous pels “múltiples incendis”. “Estem patint i patirem simultaneïtat”, ha advertit Elena, que ha argumentat que això “implica priorització i utilitzar la intel·ligència estratègica”. El cos d’emergències ha centralitzat el sistema de comandament a la seu de Bellaterra, on decideixen “quines són les necessitats pels focs més grans”, ha explicat Borrell: “La situació està continguda, però hem patit molt per contenir-la”. Dimecres al vespre les tempestes elèctriques van causar el foc de Castellar, amb un llamp que va impactar contra un pi, i els Agents Rurals ja han comptabilitzat 15 incendis entre els dos dies per aquesta causa. Pel que fa als d’Artesa i de Corbera, s’investiga què els ha originat.

Un veí de Baldomar llaura amb un tractor al voltant del nucli per evitar que el foc travessi cap al poble

Borrell ha assegurat que no preveuen demanar més reforços perquè la previsió és “aguantar” després d’haver mobilitzat tots els efectius dels Bombers, que es redistribuiran per si es produeixen nous focs. Elena ha agraït la tasca dels equips d’emergències, de les ADF i dels pagesos que han llaurat els camps perquè fessin de tallafocs. Es pensa que aquest divendres tornarà a ser “un dia molt complicat” en què farà “més calor”. Es tancaran els accessos als espais de la Baronia de Rialp, Montsec d’Ares i Montsec de Rúbies.

Fins ara només s’han hagut de fer evacuacions per l’incendi d’Artesa. Segons Protecció Civil, 54 persones que eren en una casa de colònies que van evacuar dimecres a la tarda continuen desallotjades. Aquest divendres es valorarà si hi poden tornar.

stats