Com funciona ara la vacunació? Sense sectors prioritaris, només compta l'edat

Salut ja administra les primeres vacunes monodosi de Janssen a la població d'entre 70 i 79 anys

Ara
2 min
L'Antònia rebent la primera dosi de Janssen inoculada a Catalunya, que és monodosi.

BarcelonaEsprint en la vacunació de la població catalana amb l’arribada de les primeres 24.000 vacunes de Janssen. Els centres d’atenció primària (CAP) van començar aquest dijous a inocular les dosis de la filial europea de Johnson & Johnson, que tenen la particularitat i l’avantatge de ser monodosis: les persones que les reben no necessiten segones injeccions per completar la seva pauta de vacunació com sí que passa en el cas de Pfizer, Moderna i AstraZeneca i assoleixen el màxim grau de protecció uns 14 dies després de la injecció.

De moment, Janssen només s’administra a la població que té entre 70 i 79 anys, però el departament de Salut confia en acabar de vacunar aquesta franja d’edat aviat –un 42% ja han rebut una dosi de Pfizer les últimes dues setmanes– per poder-les fer servir en l’estratègia de vacunació massiva. Al juny almenys tots els majors de 65 anys han d’estar protegits per evitar que emmalalteixin. 

Des d’ahir, Catalunya ja inocula les quatre vacunes autoritzades per l’Agència Europea de Medicaments (EMA, en anglès). Els criteris d’immunització han estat harmonitzats entre Salut, el ministeri de Sanitat i la resta de comunitats autònomes i el paràmetre més important és l’edat. Si bé al principi el criteri va ser híbrid –residències i professionals sanitaris–, ara pertànyer a un col·lectiu concret no és un criteri, sinó que es prioritza eminentment l’edat: els mestres, els policies i les caixeres de supermercat es vacunaran en funció de la seva edat i no per la seva ocupació.

No obstant això, la inestabilitat en l’arribada de les dosis –només Pfizer entrega els vials de forma regular– i les suspensions temporals d’ús d’AstraZeneca i Janssen per suposats problemes de seguretat –s’han detectat uns pocs casos rars de trombosi entre vacunats– escurcen molt el marge de maniobra de Salut. 

280.000 dosis més de Pfizer

A Espanya en un primer moment la vacuna d’AstraZeneca només es podia inocular als menors de 55 anys i per no frenar l’estratègia es van incloure els col·lectius essencials. El resultat: persones molt joves, com mestres de 30 anys, rebien la vacuna abans que els seus avis de 80. Ara, en canvi, aquesta vacuna només es destina a la gent d’entre 60 i 69 anys i aquella població jove no sap quan ni si podrà rebre la segona dosi. Moderna, en canvi, està reservada als entorns hospitalaris i als malalts greus, com ara pacients oncològics o en diàlisi.

Pfizer és l’única vacuna que s’utilitza exclusivament en funció de l’edat i en ordre descendent. La consellera de Salut, Alba Vergés, va anunciar ahir que el laboratori nord-americà enviarà 280.000 dosis la setmana que ve, un enviament que suposa un augment considerable respecte a anteriors entregues setmanals (193.000). Bona part (180.000) es destinaran a segones dosis per a la població de més de 80 anys. Fins ara el 24,7% de la població ha rebut almenys una dosi de la vacuna i només el 9% està immunitzada del tot.

stats