Societat 17/05/2021

Les Gal·les ja es poden inscriure a les escoles bressol de Barcelona

L'Ajuntament de Barcelona ha resolt el problema informàtic que impedia escriure els noms amb ela geminada

2 min
Imatge macros d'una paraula amb ela geminada a un llibre en català.

BarcelonaQue la ela geminada de noms com ara Gal·la sigui respectada és sovint una cursa d'obstacles, perquè hi ha sistemes informàtics que no accepten aquesta grafia. Era el cas de la web de l'Ajuntament de Barcelona per fer els tràmits virtuals de preinscripció a les escoles bressol públiques de la ciutat, que no acceptava cap nom amb ela geminada. Ni amb punt volat ni amb punt normal ni amb guionet, s'havia d'optar per Gala o Gal la, amb un espai al mig. Però després d'una notícia publicada a l'ARA denunciant-ho, el consistori ja ha solucionat la incidència i ja és possible inscriure noms amb ela geminada a les escoles bressol municipals. Segons fonts de l'Ajuntament, el problema era que "el camp de text estava restringit a un únic tipus de caràcter i no admetia caràcters especials, i ara ja s'ha corregit perquè els admeti".

La directora de Política Lingüística de la Generalitat, Ester Franquesa, ja va explicar que aquest cas concret es devia a una "incidència informàtica" de l'Ajuntament de Barcelona que el consistori ja tenia localitzada i estava mirant de resoldre. "Des d'un punt de vista de la legislació, ja està resolt i garantit que tothom pugui inscriure els nens amb la grafia que vol". En cas que no sigui possible, "les administracions tenen mecanismes per resoldre-ho", va afegir.

No obstant, hi ha administracions que continuen sense resoldre el problema. És el cas del sistema informàtic de la base de dades de la Seguretat Social, antiquat de fa anys, que no accepta els noms amb punt volat a l'hora de tramitar les prestacions dels permisos de maternitat i paternitat. No és l'únic cas. La Sílvia, mare d'una Gal·la de 17 anys, explica que també ha tingut problemes amb Hisenda, ja que a l'hora de fer la declaració virtual tampoc ha pogut posar-hi "Gal·la". "Quan fas la declaració per internet i confirmes les dades et surt una alerta que alguna cosa està malament i aquesta alerta és la ela geminada i, al final, vaig canviar a Gala en castellà", explica la Sílvia.

La Gemma és la mare de la Gal·la, de sis anys, i de la Coral·lí, d'un any i mig i constata que "molta gent desconeix que existeix el punt volat i que al teclat de l'ordinador és a la tecla del número 3". Quan va inscriure la seva primera filla al padró de Barcelona el 2014 no ho va poder fer amb el punt volat, però aquesta incidència ja estava resolta quan va néixer la seva segona filla.

stats