Ciència
Societat 26/08/2022

Geis denuncia que la nova llei de la ciència no protegeix "les particularitats" del sistema català

La consellera, de JxCat, qüestiona les contractacions indefinides que marca la norma, aprovada amb el suport d'ERC

ARA
2 min
Un investigador  treballant  al laboratori.

BarcelonaLa consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis (Junts per Catalunya), ha denunciat aquest divendres que la llei espanyola de la ciència validada ahir al Congrés "no pensa" en el sistema universitari i de recerca català ni protegeix les seves "particularitats". Segons la consellera, el finançament del sector quedarà compromès, perquè s'hauran de fer contractes fixes als investigadors, independentment de si els seus projectes tenen una durada limitada. "Ara el que hi haurà seran contractes indefinits que, en el cas que estiguin lligats a projectes europeus, quan s'acabin hi haurà una indemnització i l'investigador segurament serà acomiadat", ha dit la consellera. La llei suposa un nou entrebanc en l'entesa dels socis de govern: mentre JxCat va votar a l'esmena del PP per limitar la contractació indefinida, Esquerra va arribar a un acord a última hora amb el ministeri per votar contra l'esmena, després d'haver-li donat suport en el tràmit del Senat.

De fet, la contractació indefinida dels investigadors vinculats a projectes europeus —el gruix dels quals treballen a Madrid i Catalunya— ha estat el gran argument per al ministeri que dirigeix Diana Morant per tirar endavant la nova llei, ja que argumenta que servirà per acabar amb els alts índexs de precarització laboral dels professionals, sobretot els més joves. Alhora, aquest mateix punt ha rebut les crítiques de 57 centres de recerca i unitats universitàries d'investigació, així com del departament de Geis, perquè creuen que haver de contractar indefinidament aturarà la mobilitat dels investigadors i això farà perillar l'excel·lència científica.

"Com garantim les indemnitzacions?"

La consellera assenyala que en uns mesos es podran veure els efectes que tindrà la llei per als investigadors que acaben els seus projectes. "Com garantim aquestes indemnitzacions? D'on surten el fons per pagar-les? Aquest és el moll de l'os", ha dit la consellera, que ha matisat que això no vol dir que estigui "en contra d'assegurar una carrera professional". Tot i això, ha descartat que el Govern posi un recurs a la nova norma.

Així mateix, ha apostat pel model que defensa la Generalitat en la llei de la ciència que s'està preparant i que el Parlament votarà a l'octubre. "Estarem amatents a les denúncies, serrells o alertes que hem fet. El que no podem fer és premiar els científics del país i després no escoltar-los", ha dit. "Hem escoltat el sector, els científics, les universitats, els centres de recerca, i estableix un percentatge de finançament i mesures per protegir el talent i assegurar aquesta carrera professional. Aquesta llei ens ha de permetre protegir i reconèixer en tota la seva amplitud el sistema de recerca i coneixement del país", ha apuntat.

stats