Societat 08/01/2021

La Generalitat acusa el govern espanyol d'impedir-li actuar al litoral del delta de l'Ebre

El ministeri nega haver rebut cap projecte del Govern i li recorda que pot actuar en obres d'emergència

Ara
3 min
La barra del Trabucador, al delta de l'Ebre

TortosaLa Generalitat assegura que s'ha ofert sense èxit al ministeri de Transició Ecològica per participar de manera "immediata" en les tasques de reforç del litoral i de reparació dels danys que van causar les llevantades del novembre al delta de l'Ebre. L'Estat, però, ha rebutjat la proposta explicitant que "es tracta d'una competència exclusivament estatal", segons el departament de Territori i Sostenibilitat.

El ministeri, però, ha desmentit les acusacions del Govern hores més tard. Ha negat haver rebut cap projecte de treballs al Delta després de les llevantades del novembre passat. Tot i que l'executiu català afirmava que havia fet arribar al ministeri una proposta i s'havia ofert a col·laborar en el finançament i execució de l'obra, el govern espanyol no dona a aquesta proposta la categoria d'un projecte que "pugui examinar-se i valorar-se". Per això considera que "no és cert" que l'Estat hagi denegat la capacitat d'actuar al Govern o que no pugui fer-ho amb obres d'emergència.

Les llevantades de fa dos mesos van provocar greus danys a l'illa de Buda i la barra del Trabucador, i el retrocés de la sorra a la zona de la Marquesa, de la Balsa i de l'Arenal. El Govern ha indicat que va fer arribar al ministeri la proposta d'actuació d'emergència presentada per la Taula de Consens del delta de l'Ebre –que inclou els set municipis de la zona i les dues comunitats de regants–, es va oferir a col·laborar en el finançament i l'execució i va sol·licitar la declaració de l'emergència de les actuacions.

Segons el ministeri, el que va rebre el 7 de novembre passat va ser una "proposta d'actuació d'emergència al front litoral del delta de l'Ebre per a la protecció d'hàbitat i espècies d'interès comunitari davant dels temporals marins" elaborada per la Taula de Consens de l'Ebre, "però en cap cas un projecte que pugui examinar-se i valorar-se".

En la resposta que segons Territori va rebre quan li va fer arribar les seves intencions, el ministeri defensava que "no ha deixat d'atendre, amb les corresponents obres d'emergència, els danys i desperfectes que ha patit la costa del Delta", i que encara està analitzant les actuacions per reparar les conseqüències del temporal de finals de novembre. Pel que fa a actuacions a llarg termini per incrementar la protecció de tot el Delta, el govern espanyol va remetre la Generalitat a la pròxima aprovació d'un pla de protecció del litoral del delta de l'Ebre, "que contindrà les obres d'interès general que el ministeri consideri adients".

Reunió de la Taula de Consens el 12 de gener

Territori ha explicat que després del xoc amb el ministeri ha sol·licitat un dictamen jurídic per analitzar si l'escrit del ministeri s'adequa al reial decret sobre traspàs de funcions i serveis a la Generalitat en matèria de gestió del litoral.

A més, a l'últim Consell de l'Aigua de l'Ebre la Generalitat va votar en contra de l'Esquema Provisional de Temes Importants (Epti) del Pla Hidrològic de l'Ebre per al pròxim cicle de planificació, comprès entre el 2022 i el 2027. El departament ja ha convocat per al dia 12 de gener una reunió tècnica amb la Taula de Consens del Delta per fixar una estratègia comuna.

La millora de la qualitat de l'aigua a la conca de l'Ebre va ser un dels temes destacats en el Consell de l'Aigua. L'aigua de l’Ebre és la principal font d'abastament del Camp de Tarragona, i en els últims anys s'ha constatat un increment de les concentracions de sulfats en l'aigua que es capta des del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT). La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) no va considerar aquesta al·legació i no l'ha incorporat a l'Epti.

Finalment, pel que fa a la millora del subministrament d'aigua, la Generalitat va posar de manifest la necessitat d'incorporar en la planificació hidrològica del període 2022-2027 les actuacions pendents del Pla de Restitució de Flix, que ha de dur a terme el ministeri per a la Transició Ecològica. La CHE també va desestimar aquesta petició.

stats