Societat 22/03/2018

La Generalitat alerta Terrassa que necessita un informe perquè la municipalització de l'aigua es faci amb garanties

El ple de l'Ajuntament aprova el canvi de model del servei d'abastament d'aigua amb l'oposició del PP i C's

Ara
2 min
Manifestants aquest matí de diumenge a Terrassa

BarcelonaL'Autoritat Catalana de la Competència (Acco), que depèn de la Generalitat, ha enviat un requeriment a l'Ajuntament de Terrassa per advertir-lo que necessita un informe preceptiu perquè la municipalització del servei d'abastament d'aigua tingui totes les garanties. Precisament aquest dijous el consistori ha aprovat definitivament en el ple municipal la gestió directa del servei. Tot i que no es tracta d'un document vinculant, l'ens adverteix que "el procediment seguit per l'Ajuntament de Terrassa incorreria en una feblesa jurídica manifesta, front eventuals impugnacions judicials, en cas de prestar el servei en règim de monopoli sense complir els tràmits pertinents".

Fonts de l'executiu municipal han defensat el procediment que s'està seguint i han remarcat que no han sol·licitat aquest document perquè "no s'està creant un nou servei, només s'està fent un canvi de model i no s'està fent en règim de monopoli". Aquest és el tercer requeriment que l'Autoritat Catalana de la Competència ha fet arribar al govern local després que Mina Pública Aigües de Terrassa posés en coneixement de l'ens la voluntat del consistori "d'establir la prestació del servei d'abastament d'aigua en un sector del municipi de Terrassa en règim de monopoli mitjançant el sistema de prestació directa".

L'organisme remarca que no ha rebut resposta de cap dels requeriments que ha fet al consistori i li recorda que, sense el document, el projecte de municipalització "incorreria en una feblesa jurídica manifesta", ja que seria fàcil que algú el pogués impugnar als tribunals.

L'Ajuntament nega que sigui necessari

El consistori no considera que hagi de demanar l'informe. Argumenta que "no s'està creant cap nou servei", sinó únicament "canviant el model". També assenyala que el projecte no està generant "cap situació de monopoli". Fonts del consistori consultades per l'ACN també expliquen que aquesta qüestió s'inclourà en l'expedient d'aprovació definitiva del canvi de model de gestió de l'aigua i que li faran arribar a l'Agència Catalana de l'Aigua.

De fet, el ple de l'Ajuntament de Terrassa ha donat llum verda aquest dijous a l'aprovació definitiva del canvi de model del servei d'abastament d'aigua a la ciutat. La proposta ha comptat amb el suport del PSC, TeC, ERC i la CUP. El PP i C's hi han votat en contra i el PDeCAT s'ha abstingut. En els pròxims mesos es constituirà el consell d'administració de la nova companyia, que donarà continuïtat als treballs de preparació del nou servei, com l'adequació de les noves oficines i les eines informàtiques necessàries, i la incorporació dels empleats que actualment treballen al servei de l'aigua a Terrassa.

Està previst que aquests treballs s'allarguin fins a finals d'any i per aquest motiu el ple també ha aprovat una darrera pròrroga forçosa que implicarà que l'empresa Mina Aigües de Terrassa segueixi prestant el servei fins al 9 de desembre del 2018. Així, Terrassa es convertirà en el primer municipi de més de 20.000 habitants de Catalunya que municipalitza el servei d'abastament d'aigua potable.

stats