Societat 02/10/2020

La Generalitat intervé un geriàtric a Segur de Calafell amb 62 avis positius

Dos residents contagiats han mort i Afers Socials ha obert un expedient a la gestora

Ara
2 min
Imatge d'arxiu d'una usuària d'una residència d'avis acompanyada del personal del centre.

BarcelonaEl departament de Salut ha intervingut la residència de gent gran Calafell Park, a Segur de Calafell, per la situació crítica que s'hi viu a causa d'un brot de covid-19 que ja ha afectat 82 persones, de les quals 62 són avis residents i 20 treballadors del centre. La direcció general de l'Autonomia Personal i la Discapacitat va firmar dijous la resolució per actuar davant la situació sanitària i encarregar la direcció i la gestió del centre provisionalment a la Fundació Privada Sociosanitària i Social Santa Tecla, que forma part de la Xarxa Santa Tecla.

"Aquesta intervenció té l’objectiu principal de fer un pla d’actuació que garanteixi la viabilitat tècnica de la residència tant en aspectes sanitaris com socials, organitzatius i de gestió de qualitat, a curt i mitjà termini", assenyala la conselleria en un comunicat. Fins ara, el geriàtric estava en mans d'Acebi, a qui el departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha obert un expedient sancionador després de visitar el centre i comprovar la situació que s'hi viu. El servei d'inspecció del departament de Treball, Afers Socials i Famílies i Salut Pública ha constatat la necessitat d'obrir un expedient que podria suposar una sanció a la gestora del centre o altres mesures.

Salut ha informat que les dotacions de personal que siguin necessàries per al bon funcionament del geriàtric les aportarà la fundació –si bé estarà condicionada a la realització d'una auditoria integral inicial que permeti determinar l'estat de la situació de la residència–, i la plantilla actual quedarà sota la seva direcció.

El brot a la residència de Calafell es va detectar el 24 de setembre, quan tres usuaris van presentar simptomatologia compatible amb el covid-19. Les PCR van donar positiu i tres dies després es va desplegar un cribatge a la resta de residents i treballadors. Si bé inicialment es van identificar 28 positius, les proves han constatat que el coronavirus s'ha estès per bona part del centre, ha causat infeccions asimptomàtiques i ha afectat més de la meitat dels residents.

Al geriàtric hi viuen un centenar d'avis i de la seixantena de contagiats n'han mort dos. El Servei de Vigilància Epidemiològica, a través del CAP de referència situat al terme municipal de Calafell, està fent proves serològiques als usuaris i treballadors per disposar de més detalls de la infecció.

stats