Societat 20/01/2017

La Generalitat continua treballant amb la fundació del cas Castelldans

Segons publica el diari 'Segre', el govern només ha imposat una multa a l'entitat, que l'ha recorregut

Ara
2 min
El pederasta de Castelldans, David Donet, assegut al banc dels acusats durant el judici celebrat a l'Audiència de Lleida.

BarcelonaEl departament de Benestar continua treballant amb la Fundació Concepció Juvanteny, de qui depenia el pederasta de Castelldans, l'home condemnat a 51 anys de presó per violar cinc nens que tenia acollits a casa. Segons publica el diari 'Segre', la Generalitat ha tancat l'expedient administratiu contra l'entitat amb una multa de 35.000 euros que s'ha recorregut, però continua confiant-li serveis.

L'entitat era l'encarregada de supervisar els nens tutelats per la Generalitat que s'estaven a casa del condemnat i no hauria detectat les agressions. El Govern va admetre errors en la gestió del cas però va assegurar que les agressions eren indetectables. Després del cas va modificar el sistema de supervisió dels menors tutelats i va demanar informes cada 3 mesos sobre el seguiment dels acolliments per part de les entitats.

El pederasta de Castelldans va admetre els fets al judici. L'home feia 16 anys que acollia nens tutelats a casa seva, on la policia va trobar 13.620 fotografies i 306 vídeos de contingut pedòfil enregistrats entre el 1998 i el 2008. Segons l'advocat de les víctimes, el condemnat havia muntat a casa seva una espècie de "casa dels horrors", amb una habitació tancada amb clau, amb un llit i una televisió, on practicava els abusos i els gravava.

El departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha defensat que l'expedient sancionador que va obrir el 2013 a la Fundació Concepció Juvanteny es troba en mans del jutge perquè l'entitat el va recórrer al contenciós administratiu. En resposta a aquest diari, el Govern ha declinat valorar si es plantegen deixar de treballar amb aquesta fundació abans que hi hagi sentència del jutge.

Ha remarcat que l'expedient es va obrir pels indicis que el seguiment que va fer l'entitat a aquesta família d'acollida no va ser prou curós, però que en cap cas l'expedient estava vinculat a les acusacions d'abusos sexuals que requeien sobre la persona finalment condemnada.

El Govern ha insistit que, malgrat casos com aquest, l'acolliment no pot posar-se "sota sospita" o estigmatitzar-se. "Hi ha centenars de famílies acollidores i professionals arreu del país que fan una feina excel·lent i cal posar-la en valor", ha subratllat. Prop de 1.000 nens viuen en 600 famílies acollidores actualment. L'acolliment, ha afegit el departament, "és una figura de protecció de primer ordre".

stats