Turisme

Girona també protesta contra el turisme: "Miris on miris, tot són guiris"

Més de 400 reclamen posar fre a l'arribada massiva de cicloturistes a la capital gironina

2 min
Manifestació contra el turisme a Girona

GironaEl mateix dia de la manifestació de Barcelona contra la sobreexplotació turística, Girona també ha alçat la veu per reclamar posar fre a l'arribada massiva de visitants estrangers a la ciutat. Més de 400 persones s'han manifestat aquest dissabte a la tarda pels carrers cèntrics del Barri Vell per exigir mesures de contenció davant del boom ciclista que ha convertit Girona en un destí de referència per als amants de la bicicleta de tot el món. "No és turismofòbia, és lluita de classes", "El turisme mata els barris", "Miris on miris, tot són guiris", o "Girona no està en venda, Girona es defensa", han estat algunes de les proclames més repetides pels manifestants.

"El turisme massiu encareix els preus del lloguer i fa fora els veïns dels blocs, i, a més, des d'un punt de vista climàtic, el planeta ens demostra que no podem continuar creixent; hem de reduir consum, diversificar l'economia i generar menys residus", defensa l'Adrià, un dels assistents a la concentració. Però amb el seu discurs els manifestants volen deixar clar que no estan contra els botiguers que es guanyen la vida, ni tampoc contra el turista individual que ve a visitar la ciutat, i encara menys contra les bicicletes: "No anem contra ningú, només reclamem els nostres drets. La bicicleta és el millor mitjà de transport. No és un problema de mobilitat, sinó de model. La mesura de l'Ajuntament de prohibir el pas de bicis a tres carrers del Barri Vell és un pedaç ridícul", argumenta la Paula, que viu a l'extraradi de la ciutat i utilitza la bicicleta com a mitjà de transport habitual.

Pancarta contra el turisme a les cases de l'Onyar de Girona
Pancarta contra el turisme al balcó d'un habitatge turístic de Girona

Encartellades a les portes i als balcons de pisos turístics

No és la primera vegada que es convoca una manifestació amb aquest missatge contra el turisme a Girona. El passat 1 de maig, coincidint amb la celebració del Dia del Treballador, l’Ateneu Salvador Catà i altres entitats socials van organitzar una concentració explícitament turismofòbica. En aquella ocasió, la marxa va acabar amb pintades en algunes botigues de bicicletes i sabotatges en panys d’apartaments turístics. Els incidents van encendre els ànims dels botiguers i van generar tensions dins del govern municipal durant les setmanes següents. En aquesta ocasió, però, no hi ha hagut cap incident. Els manifestants s'han dedicat a encartellar les portes dels apartaments turístics i només hi ha hagut una mínima discussió amb algun comerciant que ha arrancat de mala manera els cartells del costat del seu aparador.

Sobre els apartaments turístics, justament uns dies abans de la manifestació, la Plataforma pel Decreixement Turístic ha denunciat l’existència de 78 pisos il·legals a la ciutat, a partir de creuar les dades de les pàgines d’anuncis amb el registre de llicències de l’Ajuntament. Davant d'aquesta denúncia, l’Ajuntament gironí s'ha compromès a intensificar els esforços per fiscalitzar tots els apartaments que operen sense llicència.

stats