Societat 06/04/2019

"És molt bonic! Quina pena, durarà poc!"

Els ciutadans estrenen el nou parc de les Glòries

Jordi Mumbrú
3 min
"És molt bonic! Quina pena, durarà poc"

BarcelonaLa Caterina Sala i el Raúl Cabilla han vingut des del carrer Provença per veure el nou parc de les Glòries i, asseguts en un banc, comenten les primeres impressions: "Només de veure tota la gent que hi ha, és evident que feia molta falta", diu ella. Als dos els ha agradat molt. Els encanta. El troben preciós. Però ho diuen amb cara de pena. "Durarà molt poc", pronostica ella. "Hauran de posar vigilants", afegeix ell. Ella dubta durant un moment: "Ai, potser és que els catalans sempre patim... És com quan vas a veure el Barça", però llavors mira la gespa, acabada de plantar i fa que no amb el cap. La clariana ocupa tota una hectàrea però encara no es pot trepitjar, perquè la gespa ha d'acabar d'arrelar.

Qui tampoc ho veu gaire clar és el Josep. "Els periodistes el que heu de fer és venir d'aquí un mes, a veure com està tot". La seva dona no és tan negativa. "Això, en tot cas, no serà culpa de la Colau, sinó dels ciutadans", li diu la Carmen. Malgrat la cara d'enfadat que fa el Josep, que no para de repetir que fa 60 anys que viu al Clot i que mai ha vist la plaça sense obres, reconeix que el nou espai és molt bonic. Es tracta d'un immens pulmó verd de 20.400 metres quadrats, amb més de 400 arbres, 175 seients, una zona infantil, 1,1 quilòmetres de circuit i una àrea per a gossos. L'obertura, però, no s'ha pogut fer amb una gran festa.

Cap polític ha pogut assistir avui, de manera oficial, a l'obertura del nou parc, encara que alguns sí que han volgut veure l'espai. La proximitat de les eleccions generals prohibeix qualsevol inauguració, així que l'únic que ha pogut fer avui l'equip d'Ada Colau ha estat retirar les tanques i deixar que els ciutadans comencin a gaudir del nou parc de les Glòries, que es diu Canòpia. Les úniques pistes que permetien deduir que avui era el dia de l'estrena han estat la presència massiva de ciutadans, la instal·lació de joguines per als nens i una sèrie d'informadors de l'Ajuntament que intentaven resoldre els dubtes dels més curiosos.

La tinent d'alcaldia Janet Sanz, això sí, no va poder evitar fer una breu presentació del nou espai: "Les Glòries serà un gran parc de la ciutat, ja no hi ha marxa enrere", va dir. Segons la responsable d'Urbanisme, el parc il·lustra la direcció que està prenent Barcelona, cap a una "ciutat saludable" molt més verda "que ajudarà a fer minvar els efectes negatius de la contaminació". El parc ha costat 17,2 milions d'euros. La contaminació també ha estat present durant l'obertura. Una cinquantena de veïns de l'entorn s'han concentrat a les portes del parc per reclamar menys carrils de circulació, ja que, amb els treballs de remodelació, bona part del trànsit es desvia per carrers que no poden assumir tants vehicles.

De totes les persones consultades per aquest diari, la que estava més feliç era el Roger. "M'encanta, és molt divertit. El tobogan va rapidíssim". Ell no viu als barri, però els seus avis sí. Avui els ha vingut a veure i el seu pare ha aprofitat per portar-lo al parc. Com ell, hi ha una cua incasable de nens que no paren de pujar i baixar pel gran tobogan.

Continuen els treballs

Amb el parc obert, continuen ara els treballs de transformació de la zona. La pacificació de la Meridiana, a tocar del nou parc, s'estrenarà, també sense cap festa pel període electoral, en les pròximes setmanes. En la reurbanització d'aquesta avinguda s'han tret carrils als vehicles privats i s'han ampliat voreres. També continuen els treballs dels túnels que passaran per sota del nou parc i donaran continuïtat a la Gran Via, tant per entrar com per sortir de la ciutat. Als túnels també hi haurà un carril menys dels que hi havia abans de la transformació. En total, els túnels costaran 100 milions d'euros i arribaran fins a la rambla del Poblenou. La construcció d'aquesta infraestructura va ser força polèmica, ja que la va encarregar l'anterior govern municipal però l'equip d'Ada Colau la va aturar per rescindir el contracte, ja que l'execució del projecte s'havia anat retardant i encarint. Finalment, el març del 2018, després d'un nou concurs públic, es van reprendre els treballs.

Amb totes aquestes actuacions, es cosirà un dels punts de la ciutat que més s'ha discutit de tot Barcelona. Hi havia un gran acord que calia enderrocar el tambor viari que es va aixecar el 1992. Però per acordar què s'havia de fer amb el nou espai han calgut reunions, protestes veïnals, una bateria de projectes diferents i, finalment, diferents acords. Per una banda, hi havia el debat dels equipaments i dels pisos de protecció que s'havien de fer a la zona; per l'altra, hi havia el repte de la mobilitat, amb els túnels que donaran continuïtat a la Gran Via i, en menys importància, el parc que, des d'aquest dissabte, ja obert les seves portes.

stats