Societat 23/07/2021

El Govern aprovarà la setmana que ve la llei que ha de donar estabilitat a la ciència

La consellera avisa que "costarà molt" parlar de recerca al Parlament per la manca de coneixement

Ara
2 min
Els centres de recerca treballen per combatre la discriminació.

BarcelonaEl Govern té previst aprovar la llei de la ciència catalana la setmana que ve, i serà la primera norma que entrarà al Parlament aquesta legislatura. Així ho ha anunciat la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, als responsables dels 42 centres de recerca CERCA, a qui també ha dit que la llei es tramitarà per la via d'urgència. Geis s'ha compromès a "deixar-s'hi la pell" per augmentar el pressupost dedicat a la ciència i a la recerca, i ja ha avisat que "costarà molt" parlar d'aquests temes i debatre la llei a la cambra catalana, perquè "no hi ha prou coneixement". "El nivell és el que és, no se n'ha parlat mai", ha avisat.

Aquest nou marc legal propi ha de servir per donar estabilitat a la investigació científica i consolidar-ne el finançament. Sota el lideratge de l'exconsellera Àngels Chacón i en el marc del Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement, la llei de la ciència es va començar a redactar per fomentar la investigació i la innovació al territori i també la seva internacionalització, garantir unes bones condicions laborals als professionals que s'hi dediquen i aconseguir més implicació de les empreses per augmentar el finançament. Un dels objectius és assolir que un 1% del PIB català es destini a la ciència –ara mateix la inversió se situa en el 0,8%.

Geis ha demanat als centres de recerca que uneixin esforços amb les universitats i la resta de la societat per arribar a consensos i "vendre" millor tot el que es fa des del món de la ciència a Catalunya i, així, tenir més força per "fer pressió" i aconseguir un increment pressupostari. Segons la conselleria, aquesta millora del finançament és absolutament necessària per donar l'impuls que es vol a la recerca, el coneixement i el món universitari. El primer pas, ha dit, ja s'ha fet: recuperar la conselleria obre una finestra i dona oportunitats al sector.

L'impuls dels fons europeus

A banda de la llei de la ciència, una altra eina per impulsar el sector és la gestió dels fons europeus. Geis ha explicat que aquesta setmana s'ha reunit amb el conseller d'Economia, Jaume Giró, per tractar els fons Next Generation. Com que hi ha força desconeixement sobre com aniran les convocatòries per accedir-hi, ha dit que es farà una sessió al setembre on es donarà tota la informació perquè els investigadors coneguin quines són les convocatòries i com s'hi poden presentar.

Geis també ha expressat la seva preocupació per dos projectes de llei estatals: el de la ciència i la nova normativa sobre universitats. Sobre el primer, ha afirmat que "no és el mateix projecte" que prepara l'executiu català, mentre que sobre el segon ha assegurat que no només vulnera l'autonomia "sinó que trenca amb el sistema universitari català".

stats