Educació

El Govern calcula que un 95% dels alumnes de primària han utilitzat el val escolar

L'executiu confirma que estendrà la mesura als alumnes d'ESO de cara el curs vinent

2 min
Diversos alumnes en una classe de primària d’una escola de Palma, 
en una imatge d’arxiu.

BarcelonaBalanç positiu del Govern sobre la implantació del val escolar. L'executiu calcula que un 95,1% dels alumnes de primària que hi podien optar l'han utilitzat fins al 30 de novembre, la data límit per fer-lo servir. En total, s'han entregat 849.619 vals (un 94%) per un import de 42,3 milions d'euros, cosa que ha beneficiat 424.838 alumnes. La mesura s'ha començat a aplicar aquest curs escolar per als alumnes de primària, que podien disposar de vals per valor de 100 euros per bescanviar per material escolar: llibres, diccionaris, papereria, elements d'escriptura, calculadores, motxilles i jocs educatius.

"Tres de cada quatre vals es van utilitzar abans que comencés el curs", ha explicat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, en roda de premsa. De manera proporcional, el val s'ha utilitzat de manera uniforme a tot el territori. A l'àrea de Barcelona, amb tot, és on se n'han repartit més en nombres absoluts (518.119 vals) perquè és on es concentra un nombre més elevat d'alumnes. A l'Alt Pirineu és on el percentatge ha estat més baix, d'un 92%. A la resta de vegueries s'han repartit entre un 94% i un 95% dels cupons.

L'objectiu del Govern era "pal·liar" l'increment de preus derivat de la inflació i crear un "escut econòmic i social" que ajudés les famílies a sufragar els costos de l'escolarització dels seus fills. Ara bé, l'ajuda també va anar acompanyada de polèmica arran de la tria de material que incloïen aquests cupons. Algunes AFA també van criticar la mesura perquè la veien com un "pedaç" que no resolia els "problemes d'infrafinançament de l'educació pública".

Tal com va anunciar al mes de setembre el president de la Generalitat, Pere Aragonès, la mesura també s'estendrà a partir del curs vinent als alumnes de secundària. El val, però, passarà a ser de 70 euros tant per a l'alumnat de primària com per al d'ESO. D'aquesta manera, l'ajut passaran a rebre'l un total de 790.000 alumnes –uns 460.000 de primària i uns 330.000 de secundària–. En total, el Govern calcula que s'hi destinaran 55,3 milions d'euros. L'executiu estudia que el val –que es repartirà en dos cupons de 35 euros cadascun– es pugui utilitzar en els establiments adherits o que l'import es pugui "compensar" en la quota escolar per al material escolar.

stats