Societat 15/04/2021

El govern de Colau confia obrir l'any que ve el dentista municipal anunciat el 2019

L'Ajuntament posa en marxa una segona consulta per atendre persones vulnerables i atribueix el retard al contenciós del Col·legi d'Odontòlegs

2 min
L'Anna, una de les usuàries del nou servei odontològic municipal.

BarcelonaEl servei de dentista municipal obert a tothom i amb tarifes fins a un 40% més econòmiques va ser un dels hits que Ada Colau i els comuns van repetir amb més intensitat durant l'última campanya electoral –"Que el somriure no sigui un luxe"–. El projecte va quedar aprovat pel ple ara fa dos anys, a les acaballes del mandat, però la realitat és que encara no s'ha pogut posar en marxa en el format anunciat. El problema, segons la regidora de Salut, Gemma Tarafa, ha sigut el contenciós que va presentar el Col·legi Oficial d'Odontòlegs i Estomatòlegs contra la iniciativa i les mesures cautelars imposades –i ja aixecades– que van comportar que tot el procés es demorés durant un any. Ara el govern municipal confia poder-lo tenir en funcionament, a molt estirar, el 2022, però insisteix que hauria de ser el nou Govern qui acatés el compromís assolit pel Parlament d'incloure la salut bucodental en la carta de serveis de la salut pública.

"És un servei essencial", ha remarcat l'alcaldessa Ada Colau, que ha demanat a la Generalitat que es "posi les piles" i posat èmfasi en els passos "pioners" que ja ha fet la ciutat per pal·liar aquesta mancança: l'obertura, la tardor del 2018, d'una primera consulta d'atenció gratuïta per a persones vulnerables –derivades de serveis socials o altres centres municipals– a l'Esquerra de l'Eixample, a la qual ara s'afegeix una segona consulta que ja ha obert a Torre Baró (Nou Barris) que, segons el govern municipal, permetrà augmentar les hores d'atenció odontològica gratuïta un 33%, fins a les 121 setmanals.

La primera de les consultes ja ha atès més de 2.000 persones –en total, 15.39 visites–, xifra que segons el govern municipal confirma la necessitat del servei. I gran part de la demanda, fins al 20%, venia de Nou Barris, on ara s'ha posat en marxa aquest segon espai, situat a la plaça dels Eucaliptus, per poder atendre des de la "proximitat". Aquest servei, que té 22 professionals, suposa una inversió anual de més d'un milió d'euros per a les arques municipals.

Per remarcar la necessitat d'incloure el servei de dentista a la salut pública, Tarafa ha relatat casos com el de l'Ángeles, que abans de ser atesa explicava que portava 22 anys sense poder somriure i amb problemes de seguretat personal, o el de la Paula, que en feia 12 que no podia menjar allò que volia perquè les seves dents no l'hi permetien.

Segons una enquesta municipal feta abans de la pandèmia, el 12% dels veïns de la ciutat no anaven el dentista perquè no s'ho podien permetre econòmicament, i aquest tram de població seria el prioritari quan es posi poses en marxa el dentista municipal. Tarafa ha explicat que 17 ciutats s'han posat en contacte amb l'Ajuntament per intentar replicar el model que Barcelona intenta implementar. "Els treballs continuen i no trigarem massa a poder-lo obrir", ha assegurat la regidora en referència al dentista municipal.

stats