Societat 03/03/2016

El Govern es compromet a cedir 256 pisos a les entitats socials

La consellera Meritxell Borràs creu que la petició d'Ada Colau per limitar el preu dels lloguers "no és recomanable"

Mario Martín Matas
2 min
Interior de la Casa Bloc

BarcelonaUn total de 256 habitatges per un temps mínim de cinc anys. Aquesta és la xifra que el Govern s'ha compromès a cedir a la Taula del Tercer Sector Social durant els propers 18 mesos. Amb aquest augment del parc que gestiona la Taula, a través d'Hàbitat 3, les entitats socials arribaran als 500 pisos. Els altres 244 són habitatges que la Generalitat ha anat cedint a partir del 2012, però que no només gestiona Hàbitat 3, sinó també Càritas o altres entitats socials.

En un acte celebrat aquest dijous a la Casa Bloc de Sant Andreu, la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs; el president de la Taula, Oriol Illa, i el secretari d'Habitatge del Govern, Carles Sala, han signat el "compromís" perquè es produeixi aquest increment, tot i que han acceptat que els pisos "no estan situats encara" físicament. El conveni, però, sí que inclou dos habitatges de la Casa Bloc i la part dels baixos que engloba l'anomenada residència de l'edifici. En aquesta zona hi ha diferents sales comunes, així com dormitoris, que tenen capacitat per a 55 persones. Es tracta d'uns espais en què la Taula creu que podria assumir "estades breus" de gent en risc social, abans de redirigir-les cap al recurs més oportú en cada cas.

El parc públic d'habitatges que gestiona el Govern està format actualment per uns 25.000 pisos, ha recordat Borràs, entre els quals, uns 14.000 són de propietat pública. La intenció és seguir incrementant aquests xifres, en línia amb el que fan els ajuntaments, per tal que els ingressos no siguin un factor limitador per aconseguir un habitatge per a ningú, ha expressat Borràs. De fet, el Govern ha anunciat en les darreres setmanes la cessió de diversos pisos que són propietat d'entitats bancàries, i confia que podrà seguir fent-ho.

Illa, per la seva banda, ha recordat la crida que va fer la Taula per cobrir les necessitats urgents que havien detectat les entitats i incorporar al més aviat possible 770 pisos per a persones en risc, una quantitat mínima en comparació amb els 47.000 que hi ha buits actualment a Catalunya. Per això, ha subratllat la seva "satisfacció" pel conveni i ha destacat que els 256 pisos són "un terç" d'aquestes necessitats detectades. Tot i així, ha assegurat que continua existint un "dèficit clar" de pisos i que l'habitatge de protecció social actual és "molt insuficient".

Resposta a Colau

Preguntada per la proposta feta ahir per l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, per limitar el preu dels lloguers a la ciutat de Barcelona, Borràs ha assegurat que el Govern estudiarà la proposta, però que "a dia d'avui no és recomanable". Malgrat que el consistori parlava d'una limitació per zones, a l'estil del que es fa a Berlín i en funció de la renda mitjana de cada barri, Borràs ha posat el focus en el fet que la bombolla immobiliària no va venir pel lloguer. A més a més, ha opinat que si es limitessin els preus de lloguer per a les rendes més baixes es podria produir l'efecte contrari, i que els propietaris no volguessin llogar els seus pisos a aquestes persones amb menys recursos.

stats