Coronavirus

Salut deixa els contactes asimptomàtics sense diagnòstic i els demana fer quarantena sense passar pel CAP

Els visitants no vacunats s'hauran de fer un test per entrar a les residències

C.L.A / G.G.G.
3 min
Una usuària tornant a la residència després d'un passeig.

BarcelonaEl creixement incontrolable de contagis de les últimes setmanes també amenaça les residències de gent gran, fins ara els entorn més protegits per l'efecte de les vacunes. Per blindar-les del virus, a partir d'ara les persones no vacunades que vulguin visitar els familiars que resideixen en un geriàtric, però també en centres de persones amb discapacitat, de dia i d'ocupació, hauran de fer-se un test d'antígens abans d'accedir-hi. En canvi, els parents que puguin acreditar que tenen la pauta de vacunació completa (dues dosis) o que hagin superat la malaltia en els últims tres mesos podran entrar-hi sense necessitat de fer-se cap prova. Així ho estableix el nou protocol elaborat pels departaments de Drets Socials i Salut, publicat en una setmana en què tornen a detectar-se brots en entorns residencials i deu geriàtrics tornen a classificar-se com a centres vermells.

A hores d'ara, hi ha 19 usuaris i 113 treballadors de residències geriàtriques que han donat positiu en 99 centres diferents. Això representa un 0,04% dels residents i un 0,3% dels professionals. Amb tot, la directora general d'Autonomia Personal i Discapacitat, Montserrat Vilella, assegura que no hi ha "brots" com a tal, sinó "casos" individuals, ja que s'han infectat en la seva vida privada i no s'han propagat per les residències. Sigui com sigui, el protocol en residències, que el Govern ja ha fet arribar als centres, busca evitar al màxim l'exposició al virus en aquests espais. Tot i que tenen unes taxes de cobertura vacunal molt elevades, un vacunat pot contagiar-se encara que no emmalalteixi greument.

El nou pla estableix també que la mascareta sigui obligatòria tant als espais interiors com als exteriors dels centres. En el cas dels residents, només serà obligatòria si no poden respectar la distància de seguretat mínima d'un metre i mig i durant les sortides del centre. Tot i això, la Generalitat recomana als usuaris que quan es trobin en espais interiors dins de les residències, tant ells com els seus familiars duguin una mascareta quirúrgica.

A més, es recomana fer tests d'antígens al cap de cinc, deu i quinze dies als usuaris que hagin estat en espais tancats fora de la residència i no estiguin vacunats o no tinguin les dues dosis. A tots els residents i treballadors que falten per immunitzar se'ls oferirà la vacunació. D'altra banda, s'intensificaran els cribatges "durant les setmanes vinents" i "fins que millori la situació" entre professionals del centre que no estiguin vacunats o no hagin rebut les dues dosis.

"Si et trobes bé, queda't a casa"

Salut també ha introduït canvis en els protocols de gestió i seguiment de casos en un moment en què l'epidèmia és ja incontrolable. El departament ha decretat la fase de mitigació, perquè la situació epidemiològica està tan descontrolada que els rastrejadors estan desbordats i s'ha perdut la traçabilitat dels contagis. Per aquest motiu, a partir d'ara es deixen de fer tests als contactes de positius sense símptomes, com ja es feia amb els contactes que tenien la pauta de vacunació completa. En tots dos casos se'ls demana que es quedin a casa durant deu dies i que no vagin al seu centre d'atenció primària (CAP), ja que l'objectiu actual no és fer un recompte de casos acurat, sinó tallar la transmissió del virus, segons les autoritats sanitàries.

La propagació del covid és tan ràpida que l'atenció primària està "fregant el col·lapse" i per això el departament de Salut insisteix que cal reservar l'atenció presencial a qui realment ho necessita, cosa que només es pot aconseguir alliberant mans i recursos que ara es destinen al diagnòstic de contagis. "Si et trobes bé queda't a casa", ha resumit la directora del Servei Català de la Salut (CatSalut), Gemma Craywinckel.

Els contactes de positius sense símptomes rebran un missatge al mòbil per informar-los que són contacte estret d'un positiu i amb les indicacions perquè segueixin la quarantena de deu dies. Aquesta reorganització de l'actuació assistencial ha de permetre que la primària se centri en "les trucades del dia zero" entre positius, les més importants, i atendre les persones que realment presenten símptomes. 

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha insistit que complir les quarantenes preventives i els aïllaments positius és fonamental per evitar la propagació del virus, i ha admès que a través de les enquestes epidemiològiques que es fan han percebut que no sempre se segueixen. Per exemple, quan els contactes donen negatiu en les proves que fins ara se'ls feien.

stats