Curs escolar

Els alumnes vacunats es podrien estalviar la quarantena per contactes estrets

Govern espanyol i comunitats confien en la vacunació per "flexibilitzar" les mesures a l'escola

3 min
Un grup d'infants fan una fila índia en una escola catalana.

El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha afirmat aquest matí que, juntament amb el departament de Salut, estan estudiant les mesures anticovid que s'aplicaran durant el curs escolar que comença el 13 de setembre i que s'anunciaran la setmana vinent. El conseller no ha volgut donar gaires detalls, però sí que ha apuntat que una de les possibilitats que hi ha sobre la taula és que els alumnes de més de 12 anys i que estiguin vacunats “no hagin de fer quarantena en el cas que aparegui un positiu al seu grup bombolla”. De fet, aquest és el protocol actual amb els adults vacunats, i és més que previsible que s'apliqui el mateix. Amb els nens de menys de 12 anys aquesta exempció no s'aplicaria, ja que, per ara, no estan cridats a vacunar-se.

Durant una visita a Girona, Cambray sí que ha confirmat que els estudiants continuaran dividits en grups bombolla i que el curs s’iniciarà amb el 100% dels alumnes assistint de manera presencial a les classes. “Començarem amb les mesures i després anirem decidint si fa falta flexibilitzar-les, en funció de l’evolució epidemiològica”, ha puntualitzat Cambray. Pel que fa a l’obligatorietat de portar mascareta a l’escola, el conseller ha recordat que és una decisió que depèn de Salut, però que “el primer dia” que puguin retirar-la, ho faran. Per començar les classes amb la màxima seguretat, el conseller d’Educació ha tornat a fer una crida als adolescents perquè es vacunin abans del 13 de setembre.

A poc menys de dues setmanes de l'inici de curs, el Govern encara no ha presentat el protocol que ha de blindar les escoles de la variant delta del coronavirus, molt més contagiosa que les anteriors mutacions, per evitar que aquests centres esdevinguin difusors del virus als seus domicilis i famílies. Els experts alerten que la gran transmissibilitat de la variant delta del virus suposa un nou repte per a l'abordatge de la pandèmia a les aules, on es vol mantenir la presencialitat com l'any passat. Entre els grans interrogants destaca si els centres educatius tornaran a fer cribatges massius (amb la delta, els contagiats tenen més càrrega viral fins i tot sense símptomes i transmeten el virus molt fàcilment) de forma periòdica.

Menys restriccions

"L'experiència és un valor i permet començar un curs escolar molt diferent". Així s'ha pronunciat la ministra d'Educació, Pilar Alegría, després d'una nova reunió amb les comunitats autònomes per abordar l'inici del curs escolar. Alegría ha defensat que ha sigut una reunió "fructífera i constructiva" entre les diferents regions per encarar un nou curs que haurà de continuar adaptant-se a la presència de la pandèmia, això sí, d'una manera menys restrictiva "gràcies al ritme de vacunació", ha apuntat Alegría.

Si bé de la reunió d'avui no n'ha sortit cap acord vinculant, les comunitats i el ministeri d'Educació han apostat per mantenir com a guia la declaració d'actuacions del mes de maig i encarar així l'entrada del curs 2021/2022, que comença d’aquí dues setmanes. D'aquesta manera, segons la ministra, totes les comunitats han apostat per mantenir l'obligatorietat de la mascareta tant a l'interior com a l'exterior de l'escola en estudiants a partir de sis anys. "L'experiència ens diu que ha funcionat", ha dit Alegría, que ha recordat que en tot cas són les autoritats sanitàries les que han de decidir si es modifica la mesura en funció de l'evolució epidemiològica.

A més a més, tant el govern espanyol com les comunitats aposten per mantenir "al màxim" que els alumnes facin classe de manera presencial. En aquest sentit, la ministra d'Educació ha defensat que la millora en el ritme de vacunació permetrà que aquesta modalitat sigui la més estesa en tots els centres educatius i "flexibilitzar" mesures com la distància de seguretat entre els alumnes, que es manté entre 1,5 i 1,2 metres.

"Faig una crida a la prudència", ha matisat Alegría, que ha recordat que les mesures bàsiques d'higiene com el rentat de mans, la ventilació i mantenir grups de convivència estables continuen sent les regles bàsiques. "No podem abaixar la guàrdia", ha insistit. Durant la reunió d'aquest dimecres, Alegría ha demanat a les comunitats que destinin gran part del fons covid extraordinari que ha aprovat de nou l'Estat a educació. Tanmateix, el document que comparteixen ministeri i comunitats és només una guia i són aquestes últimes les que tenen les competències sobre educació.

stats