Societat 07/07/2020

La mascareta serà obligatòria al carrer encara que es pugui garantir la distància de seguretat

El Procicat haurà d'aprovar aquesta mesura en una propera reunió extraordinària

G.g.g. / M.o.
4 min
Una dona duu una mascareta quirúrgica a la feina.

BarcelonaA qualsevol carrer de qualsevol municipi català, tothom haurà de tapar-se el nas i la boca amb una mascareta, també quan es pugui garantir la distància de seguretat, com a mesura de prevenció. La consellera de Salut, Alba Vergés, havia avançat aquest dimarts a RAC1 que demanaria que la mascareta fos obligatòria a tot Catalunya i que portaria la proposta a la reunió del Procicat per debatre-ho, i el plantejament ha encaixat prou bé al si del Govern, que tem que el relaxament d'algunes actituds pugui desestabilitzar la bona tendència epidemiològica de Catalunya, trencada únicament a la regió sanitària de Lleida. "Ens mourem molt durant les vacances i per rebaixar els riscos cal prendre mesures", ha afirmat Vergés.

El Procicat haurà d'aprovar aquesta mesura en una propera reunió extraordinària, probablement demà dimecres, però l'ús de la mascareta en qualsevol espai públic, sigui obert o tancat, i malgrat que es pugui mantenir els dos metres de distància, sembla imminent. La decisió arribaria pocs dies després que la Generalitat decidís confinar perimetralment la comarca del Segrià per controlar la transmissió i aturar la progressió del rebrot. Si aquest dimecres el Govern dona llum verda a la proposta de Salut, no només Lleida haurà de complir aquesta mesura.

"Com a norma general, s'haurà de dur sempre la mascareta, excepte amb els convivents. És un mecanisme de protecció més, es pugui mantenir la distància o no", ha assegurat Vergés. I aquest migdia la consellera de Presidència i portaveu, Meritxell Budó, ha corroborat que el Procicat explorarà aquesta decisió en la propera trobada. "Fent obligatori l'ús de la mascareta garantirem que hi hagi una barrera enfront del virus. És una mesura de protecció per a nosaltres però també de responsabilitat respecte al nostre entorn", ha insistit Budó, que ha opinat que és una mesura per actuar contra el "relaxament" d'algunes actituds amb el coronavirus.

El comportament humà és el factor clau a l'hora de mantenir el control de l'epidèmia. Els experts demanen responsabilitat a la població, perquè el fet de tenir l'epidèmia controlada a casa no legitima cap relaxament. El brot a Lleida ho evidencia. Segons l'investigador Enric Àlvarez, del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (Biocom-SC) de la UPC, abans de fer servir les mascaretes, mantenir una adequada higiene de mans i respectar la distància de seguretat, es necessitava molta menys mobilitat i restringir molt els contactes per evitar els contagis.

"Les mesures de protecció com la mascareta redueixen significativament la transmissibilitat", explica Álvarez. Aquesta actitud solidària, sumada al fet que la primària té la competència per fer PCRs i que els estudis de contactes permeten aïllar de manera primerenca les persones afectades, redueix molt les possibilitats d'infecció. A més, facilita el seguiment dels contactes. "No es poden controlar tots els casos, perquè molts són asimptomàtics, però si les persones seguim les normes fem més viable l'estudi de contactes", valora Àlvarez.

Excepció en l'esport i al mar

A banda de poder-se treure la mascareta amb el nucli de convivència, Vergés també ha esbossat altres possibles excepcions que podria tenir aquesta nova norma, com per exemple l'activitat esportiva o els banys a la platja, però no durant el trajecte. L'incompliment de la mesura, tal com la planteja Vergés, comportaria una sanció. "Però l'important no és ser punitiu sinó que entre tots entenguem la importància de les nostres accions", ha matisat la titular de Salut.

La consellera ha apuntat que li preocupa el fet que el confinament perimetral del Segrià hagi tapat les mesures que ha pres el Govern dins del perímetre, com l'obligatorietat de dur la mascareta o les restriccions en reunions de màxim 10 persones. "No és només el perímetre, l'important són les mesures que hem pres dins del perímetre. Ens hem d'avançar tot el possible, hem d'aconseguir que tothom interioritzi aquestes mesures, independentment d'on sigui".

Pel que fa el seguiment de contactes, el Govern ha admès que ho està fent l'empresa Ferrovial, malgrat que Salut va anunciar que es revertiria el contracte. Budó ha explicat que mentre no hi hagi alternativa l'empresa ho farà en coordinació amb el sistema de salut públic. "Hi estem treballant", ha dit, i ha afegit que quan hi hagi una decisió serà el departament de Salut el que ho explicarà.

"La resta del país està molt més tranquil"

La consellera de Salut ha sigut clara sobre com s'ha de comportar la ciutadania: "Hem de ser conscients de les nostres accions, sabent que podem posar en risc altres persones. L'esforç que demana és bastant assumible: bona higiene de mans, dur la mascareta i la distància de seguretat. Hem de tenir presents aquestes tres mesures". Sobre la situació de Catalunya, ha dit a RAC1: "A diferència del Segrià, la resta del país està molt més tranquil. Les dades no hi tenen res a veure. A la resta del país estem en un bon estat epidemiològic, però l'ajuda de la gent és molt important", ha conclòs.

La consellera ha dit que, segons ella, el Govern no ha fet tard confinant el Segrià, després de les paraules d'aquest dilluns de Fernando Simón, director del Centre d'Alertes Sanitàries: "Es confina quan tenim totes les dades. No pot ser abans. Calia tenir-ho tot quadrat per prendre mesures valentes i una idea molt clara que la cosa és seriosa, que no és cap broma. Si creixen els casos, hem d'actuar". "Els canvis de tendència fan que s'hagin de prendre decisions", ha afegit. També la consellera de la Presidència ha defensat la decisió de la Generalitat i ha negat que s'hagi anat tard. "Seria còmic [que ho digui el govern espanyol] si no fos un tema tant seriós", ha dit Budó. Sobre els pròxims dies, la consellera Vergés ha dit que "els casos continuaran creixent". "És el que esperem", ha conclòs.

stats