Societat 07/07/2020

Confinament perimetral del Segrià: ¿què es pot fer i què no?

Des d'aquest dissabte hi ha diverses restriccions a la comarca a causa dels últims rebrots detectats

N.g.
4 min
Ciutadans passejant per Lleida ahir a la tarda després que el Gover decretés el confinament perimetral del Segrià / SANTI IGLESIAS

BarcelonaEl Govern va decidir dissabte al matí tornar a confinar la comarca del Segrià després dels diversos brots que es van detectar en l'última setmana. Les restriccions s'apliquen des de dissabte, si bé aquest dilluns és el primer dia laborable amb el confinament i els controls d'accessos i sortides que han muntat els Mossos a la comarca.

Mobilitat

¿Es pot entrar o sortir del Segrià?

A partir de les 12 del migdia de dissabte 4 de juny i fins a nou avís no es pot ni entrar ni sortir de la comarca com a norma general. Això sí, a diferència del que va passar durant el confinament de la conca d'Òdena, aquest cop sí que es permet la mobilitat de les persones que es desplacin al seu lloc de treball, ja siguin treballadors essencials o no, i també es permet entrar i sortir per realitzar qualsevol activitat econòmica. Per fer-ho, però, caldrà acreditar-ho en els controls que els Mossos d'Esquadra han desplegat a les carreteres de sortida i entrada al Segrià amb el certificat autoresponsable de desplaçament i, a partir d'aquest dimarts, també amb un document de l'empresa.

¿Pot haver-hi mobilitat dins del Segrià?

Sí, no hi ha limitació de mobilitat interna al Segrià, però des de Protecció Civil i del departament de Salut recomanen "minimitzar els desplaçaments i fer-ho dins del municipi de residència". En el cas de persones treballadores dels sectors agroalimentaris, "la mobilitat s’ha de restringir a la imprescindible", apunten, i afegeixen que per a aquests desplaçaments també caldrà fer ús del certificat autoresponsable de desplaçament.

Així, Protecció Civil afegeix que pel que fa a les renovacions del DNI, del permís de conduir o altres tràmits administratius, es podran fer fora o dins de la comarca "només si són imprescindibles i inajornables".

¿Es permet travessar la comarca per anar cap a Aragó?

Sí, estarà permès circular per autovies i autopistes "quan es tracti de mobilitat de pas", detallen des de Protecció Civil. En tot cas, els accessos i les sortides de la comarca estaran controlats pels Mossos d'Esquadra.

¿Es pot anar a l'aeroport de Barcelona a portar o recollir un familiar?

No. Des de Protecció Civil indiquen que "cal evitar els desplaçaments". En tot cas, afegeixen que "sí que està previst per acompanyar persones amb discapacitat, menors o altres persones amb necessitats i causa justificada".

¿Es pot fer una mudança?

Sí, sempre que no es pugui ajornar. És a dir, per venciment contractual o similar es pot considerar necessitat justificada i, per tant, es pot fer. Per poder-ho fer, caldrà portar un document que ho acrediti i el certificat autoresponsable.

¿Es pot sortir del Segrià per canviar la custòdia de menors?

Està permès, però s'apunta que "prima sempre l’interès superior dels fills i filles". "Cal complir les resolucions judicials sobre guarda, custòdia, visites i comunicacions", diuen, però afegeixen que els progenitors "han de fer un exercici responsable de la potestat parental i assolir els màxims acords possibles, tenint en compte la salut física i emocional dels seus fills i filles i el bé comú". En el cas que s'hagi de sortir de la comarca, cal dur el certificat autoresponsable.

¿Es pot anar a la vetlla d'un amic o familiar fora de la comarca? I a una visita al metge?

Per anar a vetlles, cerimònies o sepelis en cas de mort d'un familiar o amic, només està permès en causes de força major en el cas de familiars directes. Per la resta, no està permès. Si cal anar a un metge que visita fora de la comarca, està permès, però des de Protecció Civil recomanen preguntar abans si es pot ajornar la visita. En cas de no poder-se moure, caldrà ensenyar el justificant mèdic i el certificat autoresponsable.

Protecció i relacions socials

¿Cal continuar utilitzant mascareta?

Sí. El seu ús continua sent obligatori al carrer i en qualsevol espai públic o privat on no es pugui mantenir la distància de seguretat.

¿Poden haver-hi trobades amb més gent?

Les trobades a qualsevol espai públic i privat es limiten a un màxim de 10 persones i, preferentment, amb persones convivents.

¿Es poden visitar els familiars dependents?

Sí, per poder garantir l'atenció que necessitin. En aquest cas, des de Protecció Civil demanen extremar les mesures de precaució (higiene de mans, distància i mascareta) i avisen que si aquestes visites comporten entrar o sortir del Segrià, caldrà acreditar aquesta necessitat d'atenció en un control policial.

¿Es poden visitar els familiars a la residència de gent gran?

En aquest cas no, s'han tornat a restringir preventivament les visites a les residències de la gent gran, com ja va passar durant les primeres fases del confinament.

¿Els nens poden anar a jugar al parc? I anar als casals d'estiu?

Sí, tot i que des de Protecció Civil demanen que la població extremi les precaucions i aconsellen evitar fer servir elements de joc d'ús compartit, com gronxadors, tobogans... A més, avisen que caldrà respectar els possibles tancaments d'espais que decretin els municipis. Pel que fa als casals i activitats d'estiu, els infants i joves del Segrià sí que hi poden participar, "però no hi poden participar infants i joves de fora del Segrià ni anar del Segrià a fora", afegeixen.

¿Es poden treure les mascotes a passejar?

Sí, mantenint la distància de seguretat i les mesures higièniques.

¿Si tenim dubtes, a quin telèfon hem de trucar?

Per a informació general, al 012. Per a simptomatologia sospitosa o problemes de salut, al 061. Per a emergències (i no informació), al 112.

Botigues, bars, restaurants i transport públic

¿Estan assegurats els subministraments a botigues d’aliments i supermercats?

Sí, la distribució alimentària està considerada un servei essencial i l’arribada de productes bàsics es coordina amb les plataformes de distribució.

¿Funciona el transport públic?

Sí. Però, segons detallen des de Protecció Civil, hi haurà controls per garantir que l’entrada i la sortida de la comarca només sigui per als motius permesos.

¿L'aforament de bars i restaurants està limitat?

No han canviat les normes pel que fa a l'aforament. Així, dins d'un bar o un restaurant pot haver-hi tantes persones com la distància interpersonal permeti (mantenint el metre i mig de distància entre persones), però repartides en grups de 10 persones per taula com a màxim.

stats