Societat 11/03/2015

El Govern indemnitzarà les dones víctimes de violència masclista

Els imports oscil·laran entre els 2.850 i els 5.700 euros, segons ha anunciat la consellera Neus Munté al Parlament

Acn
4 min
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté.

BarcelonaLa consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha anunciat aquest dimecres al Parlament que les víctimes de la violència masclista rebran una indemnització. Podran sol·licitar-la dones que hagin patit seqüeles, lesions corporals o danys en la salut física o psíquica de caràcter greu. També els fills de dones assassinades, sempre que siguin menors de 26 anys i que depenguin econòmicament en el moment de la mort de la mare. Munté ha aclarit que l'import de l'ajut oscil·larà entre 5 i 10 vegades l'indicador de renda de suficiència de Catalunya (IRSC) mensual. Al nou decret que aprovarà el Govern s'especifiquen la resta de condicions que caldrà complir per poder rebre aquesta ajuda econòmica.

El nou decret desplega la llei del dret de les dones a eradicar la violència masclista, que estableix en el seu article 47 el dret a percebre del Govern una quantitat econòmica per part de les dones. En la mesura, anunciada per la consellera durant la seva compareixença aquesta tarda davant la comissió d'igualtat de les persones del Parlament, s'especifiquen les condicions, els requisits, la quantitat i el procediment perquè les víctimes de la violència masclista puguin reclamar aquesta ajuda, per facilitar-ne la recuperació i reparació integral.

La rebran les dones que com a conseqüència de la violència masclista pateixin seqüeles, lesions corporals o danys en la salut física o psíquica de caràcter greu, és a dir, aquelles que requereixen objectivament per a la seva curació tractament mèdic, quirúrgic o psicològic.

També els fills de víctimes mortals a conseqüència de la violència masclista que siguin menors de 26 anys –o majors d'aquesta edat si tenen reconegut un grau de discapacitat igual o superior al 65%– que depenguin econòmicament de la mare en el moment de la mort i les persones sotmeses a tutela o acolliment familiar preadoptiu de la víctima que es trobin en el mateix supòsit anterior.

La quantitat econòmica es concedirà per una sola vegada i el seu abonament es realitzarà en un sol pagament. L'import de la indemnització serà de cinc vegades l'indicador de renda de suficiència de Catalunya (IRSC) mensual. En el cas de les dones amb una discapacitat reconeguda amb un grau igual o superior al 33% o de dones seropositives, la quantitat s'incrementarà un 25%. Per als fills de víctimes mortals a conseqüència de violència masclista, la indemnització és de 10 vegades l'IRSC mensual.

Aquestes indemnitzacions són compatibles amb les indemnitzacions que s'hagin pogut establir en una sentència judicial o bé amb altres prestacions públiques o privades que corresponguin legalment a les persones beneficiàries.

A efectes de tenir el dret a rebre aquesta indemnització, caldrà una resolució judicial que acrediti que la sol·licitant o la mare del sol·licitant ha estat víctima de violència masclista. El dret a sol·licitar la indemnització regulada en aquest decret prescriu al cap d'un any des de la data de notificació de la resolució judicial.

El decret també especifica que les persones beneficiàries hauran d'estar empadronades i residir legalment a Catalunya, o bé caldrà que la víctima de la violència masclista treballi a Catalunya i que els fets causants del dret a la indemnització hagin ocorregut a Catalunya.

L'expedient de la indemnització econòmica s'inicia a sol·licitud de la dona interessada o dels fills de les víctimes mortals i, en cas de ser menors d'edat, de qui en tingui la representació legal o exerceixi la guarda de fet. El formulari es pot obtenir a la web del departament de Benestar Social i Família (www.gencat.cat/benestarsocialifamilia/formularis), a l'Oficina Virtual de Tràmits (www.gencat.cat/ovt) i a les oficines del departament.

El lliurament del formulari s'haurà de fer a les oficines del departament de Benestar Social i Família o bé, si és possible, a través de l'Oficina Virtual de Tràmits. El termini màxim per notificar la resolució serà de tres mesos.

Munté, durant la seva compareixença, també ha qualificat de "nefast" el darrer any, en què 14 dones han mort a mans de les seves exparelles. Unes xifres que, tenint en compte que la major part de víctimes encara es mantenen ocultes, mostren una realitat: la violència masclista és estructural i es manifesta en totes les classes socials i independentment del context econòmic.

Ajuts per a dones amb una determinada renda o dificultats per tenir feina

El decret elaborat pel departament de Benestar Social i Família també inclou les disposicions relatives a l'ajut estatal econòmic per a dones víctimes de la violència masclista amb un determinat nivell de renda i amb especials dificultats per obtenir un lloc de treball. Aquest ajut ja estava regulat tal com disposa la llei orgànica estatal de mesures de protecció integral contra la violència de gènere, però s'ha aprofitat el decret per incloure en una única disposició normativa tot allò relatiu a les indemnitzacions per violència masclista.

Cal recordar que les persones beneficiàries d'aquest ajut han d'estar empadronades a Catalunya i no tenir rendes que superin mensualment el 75% del salari mínim interprofessional vigent –exclosa al part proporcional de dues pagues extraordinàries–. També cal que demostrin tenir dificultats per obtenir un lloc de treball, fet que caldrà acreditar a través d'un certificat del Servei Català d'Ocupació.

En aquests casos, les situacions de violència de gènere que donen lloc a l'ajut econòmic s'acrediten amb l'ordre de protecció a favor de la víctima, quan estigui en vigor, o bé per la sentència condemnatòria dels fets.

stats