Societat 23/10/2020

El Govern limita l'accés a cinc parcs naturals per evitar les aglomeracions de l'últim cap de setmana

Les mesures afecten els volcans de la Garrotxa, el Montseny, Sant Llorenç del Munt, Montserrat i Poblet

Ara
2 min
Els darrers caps de setmana s'han registrat massificacions de vehicles aparcats a les principals vies d'accés dels parcs naturals del Montseny i de Sant Llorenç

Barcelona / FigueresEl Procicat ha aprovat tancar els aparcaments de cinc parcs naturals quan estiguin al 75% per evitar aglomeracions i que es tornin a repetir les imatges del cap de setmana passat, amb cotxes aparcats en vorals i voreres, segons ha informat el conseller d'Interior, Miquel Sàmper. La mesura s'aplica al Montseny, Sant Llorenç del Munt, Montserrat, la zona volcànica de la Garrotxa i Poblet: "Els cinc llocs amb més afectació la setmana passada". El conseller subratlla que un cop s'arribi a aquest 75% s'informarà del tancament a través de xarxes socials i panells informatius i només accediran als pàrquings els vehicles que ja estiguin fent cua, fins a omplir l'aforament. "No es podrà sobrepassar l'aforament més enllà dels pàrquings", ha dit.

"La setmana passada vam veure imatges, al Montseny de forma molt especial, de vehicles aparcats a les dues bandes de les carreteres, i això podria provocar que en cas d'emergència els vehicles dels Bombers no poguessin passar", ha afirmat el conseller d'Interior. Miquel Sàmper remarca que aquestes imatges no s'han de tornar a produir i que per això s'han adoptat restriccions en l'accés a cinc zones naturals de Catalunya per regular-ne l'afluència.

Segons Sàmper, la limitació és una mesura "molt important" per controlar l'accés als entorns naturals: "Que la gent que hi vulgui anar tingui molt clar que quan l'aforament dels pàrquings estigui al 75% es donarà l'ordre de tancar, s'informarà mitjançant les xarxes socials i panells informatius, i ja no s'hi podrà anar". La previsió, doncs, és que s'acabi d'arribar al 100% amb els vehicles que ja estiguin fent cua per accedir-hi, i el conseller remarca que en cap cas es podrà superar l'aforament "més enllà dels aparcaments".

El conseller ha explicat que és una decisió presa en coordinació amb els departaments de Salut, Territori i Agricultura i les diputacions titulars d'alguns dels parcs. El dispositiu es dirigirà dels del Centre de Coordinació d'Emergències de Catalunya i comptarà amb efectius dels Mossos d'Esquadra, policies locals i voluntaris de Protecció Civil i de la Creu Roja.

Tot i aquest dispositiu per regular l'accés als parcs naturals, Sàmper ha demanat als catalans que es quedin a casa aquest cap de setmana: "El Govern intenta no ser restrictiu, intenta ser pedagògic i que la gent es corresponsabilitzi per intentar aturar la propagació d'aquesta pandèmia". "S'ha de sortir aquest cap de setmana? La resposta és no, aconsellem no sortir", ha afegit.

I per a les persones que optin per fer plans aquest cap de setmana, el conseller recorda que cal complir les mesures de mascareta, distància i higiene de mans, grups estables i de màxim sis persones. "No és el cap de setmana, ni aquest ni el següent, de quedar amb amics que fa un mes que no veiem", ha conclòs.

stats