El Govern obre una via urgent per acollir menors que fugen de la guerra

Un centenar de nens ucraïnesos arriben a Terrassa per instal·lar-se amb les famílies que ja els acollien durant l'estiu

3 min
Refugiats ucraïnesos a la frontera amb Polònia.

BarcelonaUn circuit d'urgència per garantir els drets i la protecció dels menors que arriben a Catalunya fugint de la guerra d'Ucraïna. Aquest és el dispositiu d'emergència que ha muntat el departament de Drets Socials per a l'acolliment dels nens i nenes que arriben per quedar-se amb famílies d'acollida sense els seus tutors legals. El conflicte a Ucraïna ha provocat, d'una banda, una nova onada migratòria a Europa i, de l'altra, ha fet aflorar la voluntat de moltes famílies d'acollir els més petits. “Som un país solidari i això ens omple d’orgull, però també hem de ser conscients que cal fer la feina ben feta perquè el més important és garantir els drets dels infants”, ha dit la consellera Violant Cervera durant un acte a Terrassa, on una entitat local ha portat fins a la ciutat un centenar de menors que ja participen regularment en programes i estades d'acollida amb famílies catalanes.

"Cal vetllar per la seva seguretat [dels menors] i evitar possibles màfies que podrien aprofitar-se d’aquesta situació”, ha apuntat la consellera Cervera en una roda de premsa conjunta amb l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, i els representants de l'entitat TANU, d'ajuda als nens d'Ucraïna. Aquesta ONG ha aconseguit transportar un centenar de nens des del país en conflicte i fins a Terrassa i, de seguida, s'han posat en contacte amb el Govern per regularitzar-ne l'acollida. Gràcies a aquesta experiència, el Govern ha pogut crear un circuit d’urgència per a l’acolliment de menors d’edat d’Ucraïna sense tutors legals per a tot el territori català, amb l’objectiu d’agilitzar i simplificar aquest procediment. Un dispositiu en què l’entrada i gestió inicial dels expedients es farà a través de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA).

Així, aquest organisme farà una primera valoració i un estudi provisional de la família d’emergència (contacte amb la família, visita al domicili i entrevista, i emissió de l’informe). Un cop superat aquest pas, s’elaborarà una resolució de desemparament preventiu i guarda provisional en família d’emergència de caràcter humanitari i extraordinari a conseqüència del conflicte bèl·lic. Segons ha explicat el Govern, la DGAIA es convertirà en la tutora legal del menor i la guarda provisional s'assignarà a la família. L’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció serà l'òrgan que formalitzarà aquesta acollida i en farà seguiment. El Govern també gestionarà la targeta sanitària i l'escolarització dels infants i adolescents durant la seva estada al país.

La consellera Violant Cervera durant l'anunci d'un circuit d'urgència per acollir nens i nenes d'Ucraïna.

Crida per regularitzar i coordinar les acollides

L'arribada constant de persones procedents d'Ucraïna, en aquest cas de menors, preocupa especialment la conselleria, que també ha fet una crida i ha demanat “a tothom que vulgui ser família d’acollida, i a tothom que ja estigui amb menors ucraïnesos sense tutors legals, que es posi en contacte amb el departament a través del telèfon d’Infància Respon”. Les persones que vulguin acollir s’han de posar en contacte al 116 111 o mitjançant un correu a dgaia.dso@gencat.cat. A més, el departament mantindrà la col·laboració amb el consolat d'Ucraïna per tramitar la documentació necessària per als nens i nenes i qualsevol altra gestió administrativa.

"Amb l'experiència de TANU posem de manifest que Terrassa és model i exemple de ciutat acollidora i de pau, i evidenciem una vegada més l'enorme generositat i implicació de la nostra ciutadania i entitats", ha afirmat l’alcalde Ballart. En el cas dels nens refugiats que ha mobilitzat aquesta entitat, la majoria de les famílies acollidores ja es coneixien amb els nens i nenes perquè havien compartit períodes de vacances i la DGAIA ha fet prevaldre aquest vincle.

stats