Immigració
Societat 08/07/2021

El Govern reparteix per diferents centres del territori els 16 menors arribats de Ceuta

Els tècnics faran proves PCR als nois i una entrevista abans de derivar-los

ARA
2 min
Menors en un carrer de Ceuta, en una imatge d'arxiu

BarcelonaPer descongestionar el centre de menors La Esperanza de Ceuta, col·lapsat per la crisi migratòria, el govern espanyol va pactar amb diferents autonomies l'acolliment d'alguns dels menors. Fruit d'aquest acord, aquest dijous 16 dels joves –que tenen entre 14 i 16 anys– han estat traslladats a Catalunya. Ara els tècnics de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència de la Generalitat (DGAIA) els faran proves PCR i una entrevista, en funció de la qual els derivaran de manera equitativa per diferents equipaments del territori.

La conselleria de Drets Socials assegura que va fer la proposta d'acollir aquests 16 joves tenint en compte les possibilitats i la capacitat dels serveis que atenen els menors estrangers sols que arriben a Catalunya. Segons les dades del Govern, actualment el sistema català de protecció a la infància atén 5.266 joves migrants sense família, tres quartes parts dels quals són majors d'edat. Això vol dir que la majoria dels casos ja no estan tutelats directament per l'administració, després del descens d'arribades de menors migrants en els dos últims anys.

200 menors repartits

Segons fonts consultades per l'agència Efe, els menors han sortit en vaixell de Ceuta aquest dijous cap a dos quarts de nou del matí, després de diversos mesos d'espera per poder tenir tots els permisos pertinents. Els adolescents formen part del contingent de 200 menors que les autoritats espanyoles volen redistribuir per diferents punts de l'Estat per descongestionar el centre d'acollida de La Esperanza –on hi ha uns 240 menors– perquè aquest equipament també pugui acollir els menors que van entrar a la ciutat de manera irregular a mitjans de maig i que estan vivint en una nau del Tarajal, en un poliesportiu cobert i en un alberg provisional.

Als 200 joves se'ls ha repartit entre les Balears, Andalusia, Castella i Lleó, Extremadura, Galícia i Catalunya. En un comunicat, el departament insisteix a l'Estat que "obri vies legals i segures per a les persones refugiades i migrades entre l'Àfrica i Europa a partir de fer efectius els compromisos de reassentament per a persones refugiades i vies de migració legal i segura".

De fet, Catalunya ja havia acollit amb anterioritat una quarantena de menors immigrants sols procedents de les Canàries. Però ja llavors va demanar a l'Estat que busqués solucions als problemes estructurals que pateixen aquests joves un cop arriben a la majoria d'edat i que tenen a veure amb les traves que hi ha per garantir-los, per exemple, un permís inicial de treball en el moment que perden la tutela efectiva de la Generalitat.

stats