Societat 14/07/2020

El Govern prohibeix les sortides esporàdiques de les residències d'avis a Catalunya

A Lleida, l'Alt Pirineu i Aran, l'Hospitalet, Cornellà i Sitges també se suspenen les visites familiars

Natàlia Vila / Albert Llimós
3 min
Imatge d’un usuari d’una residència d’avis de Catalunya durant la pandèmia.

BarcelonaLes persones grans que viuen en les més de 1.000 residències que hi ha a Catalunya no podran sortir dels seus centres a partir de dijous. El Govern ha prohibit aquesta tarda les sortides esporàdiques dels geriàtrics, de menys de tres setmanes, per evitar un nou capítol d'augment dels contagis entre la població més vulnerable al coronavirus.

La decisió, tal com va avançar ahir l'ARA, arriba després de consensuar amb la patronal del sector noves mesures internes per controlar possibles rebrots en aquests centres. Així, l'objectiu és que els avis puguin marxar de vacances però no fer sortides diàries o setmanals al carrer fora del control dels centres. "Es pot controlar la tornada de vacances amb una PCR o una quarantena, però no es pot fer aquest control cada setmana a centenars d'avis", apuntaven ahir fonts de Salut.

La presidenta de la patronal, Cinta Pascual, també apunta que amb aquesta mesura "els residents que vulguin fer vacances no quedaran afectats i les famílies que decideixin endur-se els seus familiars durant l'estiu també ho podran fer sense perdre la plaça".

Restricció de visites en funció dels rebrots

Per ara les visites de familiars dins dels centres es mantenen a la majoria de geriàtrics, amb l'excepció de les zones més conflictives on ja s'ha detectat algun rebrot. Aquest mateix dimarts al matí s'ha fet públic que la Generalitat sí que tanca de nou els centres a les visites en tres municipis de la regió Metropolitana Sud, l'Hospitalet de Llobregat, Cornellà i Sitges. Una mesura que se suma a la que ja s'aplicava des del cap de setmana a Lleida i l'Alt Pirineu i Aran. D'aquesta manera, als geriàtrics i centres de dia d'aquestes localitats no hi pot haver cap nou ingrés ni sortida dels residents, ni tampoc hi pot haver visites de familiars. La notificació es va fer diumenge a la nit, tal com va avançar Eldiario.es i ha confirmat l'ARA.

"Es tracta de protegir els més vulnerables", va anunciar el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, des de Lleida, just després d'aplicar aquestes restriccions davant la situació que afectava el Segrià. Ara aquesta protecció per als més grans s'estén a un municipi com l'Hospitalet, que presenta més de 300 positius i que en pocs dies ha vist com augmentava ràpidament el nombre de contagis amb diferents brots en barris com el de la Torrassa. Un exemple és el de la residència La Torrassa de l'Hospitalet, on després de detectar el positiu d'un treballador es van fer proves a la resta de treballadors i a tots els residents. Es van diagnosticar vuit casos –tots asimptomàtics– entre els 54 usuaris del geriàtric, cinc dels quals tornaven a ser positius després d'haver superat el covid-19 l'abril passat. Cap d'ells havia estat en contacte amb el treballador infectat i cinc havien fet sortides a l'entorn del barri amb les famílies. Per això la residència ja va anticipar mesures i va suspendre tant les sortides com les visites de familiars, una mesura que ara s'ha estès a tota la ciutat.

Diferents centres tant de Sitges com de Cornellà també han hagut de restringir l'entrada de personal i evitar la mobilitat tant dels residents com dels familiars. En altres llocs de Catalunya els geriàtrics també adopten mesures extremes de precaució tot i que, de moment, no hi ha confinaments. És el cas de la residència Lepant de Barcelona, que limita les visites a la terrassa del centre –sense que ningú extern pugui accedir a l'interior del recinte–, sempre concertades amb cita prèvia i amb un màxim de tres persones per visita.

Ahir Salut va avançar a l'ARA que els tancaments de visites no es farien de manera generalitzada, però el departament no descarta "cap opció" si la situació empitjora. De moment la patronal del sector i el Govern treballen plegats des d'ahir per establir quines mesures internes han de prendre els centres, un document de mesures que es podria fer públic aquest mateix dimarts.

stats