Societat 15/07/2018

Compte enrere per treure l’os Goiat del Pirineu amb discreció

Els ramaders exigeixen la retirada de tota l'espècie

P.e.
3 min
L’os Goiat va ser alliberat a la Vall d’Isil el juny del 2016.

BarcelonaL'os Goiat té els dies comptats al Pirineu. El Govern ha decidit treure aquest animal del territori on viu des de fa dos anys per apaivagar el conflicte que han generat els seus atacs al bestiar. Així ho va anunciar ahir el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, després de reunir-se amb els ramaders de la Vall d'Aran i el Pallars Sobirà. Calvet va mostrar la predisposició "d'afrontar puntualment" aquesta "problemàtica", però va deixar clar que la retirada de Goiat no suposarà la fi del programa Piros Life de reintroducció de l'os al Pirineu, que continuarà endavant. Els ramaders van considerar que aquesta mesura és insuficient, perquè sostenen que Goiat no és l'únic exemplar de l'espècie que agredeix altres animals. Per això van exigir la retirada de tots els ossos.

Goiat va arribar al Pirineu procedent d'Eslovènia i els últims mesos s'han incrementat les seves agressions al bestiar, que han passat a ser constants: des de l'abril s'han comptabilitzat una quinzena d'atacs. Això l'ha convertit en l'os més polèmic reintroduït al Pirineu, i fa un mes el ple del Consell General d'Aran va acordar, per unanimitat de tots els grups polítics, reclamar a la Generalitat que es capturés l'animal. La setmana passada l'equip transfronterer que fa el seguiment dels ossos –format per personal tècnic del Govern, les autoritats franceses, el govern de l'Aragó i el Consell d'Aran– va comunicar que desplegava una estratègia per frenar els atacs d'aquest animal, sobretot a les eugues. Es preveia utilitzar bales de goma, trets, sorolls, repel·lents i electricitat per dissuadir Goiat de les agressions al bestiar.

Tot i això, Calvet va assegurar ahir que aquest exemplar deixarà de viure al Pirineu, tot i que va admetre que abans de fer-lo fora s'hauran de complir uns requisits, perquè és un animal salvatge de "màxima protecció en l'àmbit europeu". En declaracions recollides per l'ACN, el conseller va recordar que en el programa de reintroducció de l'os també hi participen les autoritats franceses i va afirmar que caldrà arribar a acords. Tot i això, va avançar que l'operació es farà amb discreció i no va voler aclarir quan es capturarà Goiat, ja que la seva voluntat és que "no s'estigui radiant minut a minut". Va posar com a exemple la introducció d'aquest animal al Pirineu, que es va anunciar unes hores abans de fer-la, i va dir que ara, quan es retiri, es farà el mateix.

Diverses ovelles mortes en un dels atacs de l'os Goiat aquest juny

Calvet va descriure Goiat com un depredador "de bestiar gros"; és a dir, d'animals com cavalls, eugues i vaques. Per aquest motiu, el departament opta per treure'l del territori i continuar amb la resta del programa Piros Life, que s'acaba l'any que ve, tot i que la intenció és "establir una estratègia de continuïtat". Però, a la sortida de la reunió d'ahir amb el conseller, el responsable de les comarques de muntanya d'Unió de Pagesos, Joan Guitart, va afirmar que el sector ramader no vol cap os al Pirineu. Va afegir que la problemàtica s'ha "focalitzat" en Goiat i va subratllar que això és "una manipulació de l'opinió pública", ja que va posar en dubte que un únic exemplar d'os hagi sigut capaç d'arribar a fer tres atacs en un sol dia, com ha passat en alguna ocasió.

En canvi, l'entitat ecologista Ipcena es va mostrar contrària a la decisió anunciada per Calvet i va demanar més recursos per "aplicar el control necessari" a Goiat.

stats