Societat 05/07/2018

Bales de goma i electricitat per dissuadir l'os Goiat de fer nous atacs

Catalunya i França pacten una estratègia per frenar el comportament de l'exemplar més polèmic reintroduït als Pirineus

E.f.
2 min
Bales de goma i electricitat per dissuadir l'ós Goiat de nous atacs

BarcelonaGoiat és l'exemplar d'os més polèmic reintroduït als Pirineus. Els seus atacs reiterats contra bestiar -n'acumula 13 des del mes d'abril- han dut les administracions a desplegar una estratègia per mirar de frenar-lo i evitar noves baixes, especialment entre eugues. Les mesures aprovades passen per aplicar bales de coma, trets a prop, sorolls, repel·lents o electricitat en les seves preses perquè quan torni a alimentar-se de les seves restes rebi descàrregues que el dissuadeixin de tornar-hi.

L'equip que fa el seguiment transfronterer dels ossos, format per personal tècnic de la Generalitat i també de les autoritats franceses, el Consell de l'Aragó i el Consell General d'Aran, creuen els dits perquè amb aquest desplegament s'aturi la intensitat depredadora de Goiat. De fet, les últimes setmanes les mateixes administracions i entitats ecologistes demanaven accions per frenar l'os i elevar-ne el control i seguiment.

Els efectius de vigilància de l'os han constatat que té una tendència anòmala a atacar "la ramaderia equina, que acostuma a pasturar sense vigilància", al contrari del que passa amb els ramats supervisats per gossos o que estan tancats. Els tècnics estan "sorpresos" pel seu comportament, que asseguren que no és habitual, i ara avaluaran durant 15 dies els resultats d'aquesta estratègia i a la segona quinzena de juliol es prendrà una decisió sobre la manera de gestionar aquest exemplar en concret.

"No es descarta cap opció, inclosa la de capturar-lo i treure'l del medi, si bé aquesta decisió requeriria un sòlid posicionament tècnic i consens intergovernamental", ha explicat el departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat en un comunicat. Goiat va arribar al Pirineu el 2016 per trencar l'endogàmia de la població d'ossos, un objectiu que ja ha complert parcialment.

stats