Arrenca el Gran Recapte d'Aliments més ambiciós

La iniciativa solidària aspira a batre rècords recollint 1.400 tones de menjar

L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, el president de la Federació d'Associacions de Voluntaris de La Caixa, Lluís Romeu Samaranch, i el president de la Fundació Banc dels Aliments de Barcelona, Antoni Sansalvadó, al mercat de Santa Caterina. / AJUNTAMENT DE BARCELONA
Acn
30/11/2012
2 min

BarcelonaDes d'aquest divendres i fins dissabte, el Banc dels Aliments du a terme el quart Gran Recapte, una iniciativa solidària que permetrà recollir aliments en més de 1.100 punts de recollida de més de 230 poblacions de tot Catalunya. La fundació pren el repte de superar les 1.100 tones recollides el 2011 per fer front a l'augment de les persones necessitades d'aquest servei i confia a arribar a les 1.400 tones d'aliments de llarga durada, com són la llet, l'oli, els llegums secs i les conserves de peix. El president del Banc dels Aliments, Antoni Sansalvadó, creu que es podrà arribar a l'objectiu perquè tothom coneix algú en situacions complicades i ''cada vegada veiem més que el problema és nostre''.

Llegums secs, pasta, galetes, llet, oli i conserves de peix. Aquesta és la llista de la compra que el Banc dels Aliments proposa als consumidors aquest cap de setmana. Així, fa una crida des d'aquest divendres i fins dissabte perquè els ciutadans omplin els contenidors d'aliments d'alta durada per a les famílies amb més necessitats. Enguany, la Fundació Banc dels Aliments compta amb més de 1.100 punts de recollida en 230 poblacions d'arreu de Catalunya, i ha ampliat les possibilitats de fer donacions 'online' i a través de missatge de text per poder arribar encara a més persones.

El repte d'aquest 2012 però, és gran. Si l'any passat es van superar les 1.100 tones d'aliments, enguany s'han fixat com a objectiu arribar a les 1.400 tones, una xifra molt alta, però que per Antoni Sansavaldó, president de la Fundació, és assumible si és té en compte que la gent té cada vegada persones més properes amb dificultats i, per tant, és conscient que ''el problema és més nostre''. Per això, confia a poder donar bones xifres un cop passat el cap de setmana i poder compensar l'augment d'usuaris d'aquest servei arreu del país.

El mercat de Santa Caterina de Barcelona és un dels espais on hi ha dos punts de recollida. Des de primera hora d'aquest matí, el degoteig de compradors ha estat constant, i molts agafaven la bossa que oferien les voluntàries per poder fer una compra més gran i donar-ne una part, poder anar omplint els contenidors. És el quart any que la Fundació Banc dels Aliments organitza aquest Gran Recapte, i compta per primera vegada amb més de 12.000 voluntaris que, per torns, aniran recordant als compradors la possibilitat de col·laborar.

Una de les voluntàries, Magda Carrer, ha explicat que repetia l'experiència perquè ja col·laborava en una ONG de causes similars al Raval, i ha assegurat que de mica en mica el perfil d'usuari ha anat canviat. Per Carrer, fa uns anys eren immigrants bàsicament, i ara, en canvi, és gent que abans no ho necessitava, famílies en què algun membre s'ha quedat sense feina i, sobretot, ha destacat que ''cada vegada és gent més jove en situacions més precàries''.

Albert Sansalvadó ha admès que s'haurà de ser ''creatiu'' per fer front a la reducció de subvencions públiques de la Unió Europea que, a més, coincideix amb un augment de les demandes. Per Sansalvadó, es treballarà perquè no s'eliminin més ajudes públiques, però ha valorat que això es compensi amb la solidaritat dels catalans. De fet, Xavier Trias també ha destacat la solidaritat dels barcelonins i ha assegurat que cal ''mentalitzar tothom que hi ha molta gent que s'ho passa malament''.

stats